U20 vs Israel 4

21 januari 201918:25

Door Joep Meijsen

Oranje U20 uitgeschakeld voor promotie

Het Nederlands team onder 20 jaar moest om de promotiekansen levend te houden in ieder geval winnen van de leeftijdsgenoten uit Servië. Oranje verloor op de slotdag van het toernooi echter met 2-6, waardoor de Serven promoveren.

Nederland rest de bronzen medaille op het kampioenschap. Op onderling resultaat eindigt gastheer Kroatië, dat vanavond nog in actie komt, boven Nederland voor de zilveren medaille. Dit betekent ook dat Nederland na de degradatie van vorig jaar opnieuw een jaar in Division IIB uit moet komen. Dan krijgt Nederland forse concurrentie uit Azië. Zuid-Korea degradeerde uit Division IIA, terwijl het ambitieuze China promoveerde vanuit Division III.

Nederland begon goed aan de wedstrijd tegen Servië, waar een zeer ruime overwinning vermoedelijk noodzakelijk was om daadwerkelijk kans te maken op promotie en kwam via Wouter Sars vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Voor het einde van de periode was het echter al 2-1 voor Servië en dat was een voorsprong die de ploeg niet weg zou geven.

De tegenstander van Oranje liep tijdens de tweede periode uit naar 4-1, alvorens Ernesto Klem iets terugdeed, maar in de slotperiode was het Servië dat de voorsprong juist verder uitbouwde. Daarmee komt een einde aan het WK voor Oranje. Wouter Sars scoorde zeven keer en had drie assists in vijf wedstrijden, Delaney Hessels had een goal en acht assists en Tobie Tjin-A-Ton zat op drie goals en vier assists. Ernesto Klem droeg vier goals en vier assists bij. Ook Martijn Geerligs scoorde vier keer en had ook nog een assist.

Nederland begon het toernooi matig met een 0-7 verlies tegen Kroatië, maar won daarna van België, Israël en Mexico om mee te blijven doen om de medailles. Dat is dus uiteindelijk een bronzen plak geworden.