Oranje Vrouwen OKT Hamers close 2016

6 april 201914:01

Oranje-vrouwen beginnen met sterke zege

Het Nederlandse vrouwenteam is het WK in Beijing begonnen met een knappe 5-2 overwinning op Zuid-Korea. Savine Wielenga had een goal en twee assists in de zege.

Daarmee verslaat Oranje de nummer twee van het WK op dit niveau vorig jaar en een deelnemer aan de jongste Olympische Winterspelen. Nadia Zijlstra maakte 25 saves in de wedstrijd, terwijl vijf verschillende spelers tot scoren kwamen. Nederland greep al vroeg in de wedstrijd het initiatief, was gedurende de zestig minuten de betere ploeg en won uiteindelijk met mooie cijfers.

Kayleigh Hamers had een goal en twee assists voor Nederland, terwijl Bieke van Nes voorbereidend werk deed voor twee van de goals. Oranje moest in Beijing eerst twee snelle powerplays tegen overleven en deed dat met verve. Zodra het Nederlands team weer met vijf spelers op het ijs stond was het Nick Tjin-A-Ton die Oranje op voorsprong bracht.

Ruim een minuut later was het weer raak. Deze keer verzorgde Zoe Barbier de treffer, waardoor Nederland al in de openingsfase een belangrijke 2-0 voorsprong pakte. Nederland zou die voorsprong in de rest van het duel niet meer weggeven, hoewel Heewon Kim met nog een minuut te gaan in de openingsperiode wel voor de aansluitingstreffer zorgde, waardoor de wedstrijd wel spannend bleef.

Voorsprong bleef lang op het scorebord

De 2-1 stand bleef de hele tweede periode op het scorebord staan. Oranje moest liefst vier keer aan de bak met minder spelers op het ijs, waaronder een minuut met vijf tegen drie. Nederland kreeg zelf ook kansen op de powerplay, vooral in de eerste minuten van de derde periode. Bij een dubbele straf tegen Zuid-Korea tien minuten voor tijd sloeg Oranje zijn slag. Savine Wielenga was de maker van deze treffer.

Ook op de volgende powerplay sloeg Nederlnad toe. Negen seconden na de hervatting van het spel zorgde Keyleigh Hamers voor de 4-1, waarmee Nederland een mooie marge had richting de eind van het duel. Korea deed vijf minuten voor tijd nog wel iets terug, maar niet nadat Emily Even voor de 5-1 had gezorgd. Daarmee kwam de eindstand op 5-2, waardoor Nederland met de volle buit in de tassen de kleedkamer kon opzoeken.

Morgen om 10.30 uur is Kazachstan de volgende tegenstander van Nederland.

China start met zege

De dames van China zijn het toernooi begonnen met een 3-0 zege op Letland. Zodadelijk wordt de wedstrijd tussen Kazachstan en Polen nog gespeeld.