211009 POL NED008

27 mei 202214:18

Door Joep Meijsen

Oranje-vrouwen volgend jaar weer in Division IA

De TeamNL Nederlandse vrouwen spelen het WK volgend jaar wederom op het tweede niveau. Waar het WK gehouden wordt, is nog niet duidelijk.

Oranje neemt het volgend jaar op het WK in ieder geval op tegen Noorwegen, Oostenrijk, Slowakije en China. Het deelnemersveld wordt gecompleteerd door een land dat straks degradeert vanaf het hoogste niveau. Dat wereldkampioenschap wordt vanaf 25 augustus gespeeld in het Deense Herning.

Net als bij veel andere kampioenschappen wordt de indeling van de verschillende poules be√Įnvloed door de sancties tegen Rusland en Wit-Rusland. De nationale vrouwenploeg eindigde het wereldkampioenschap in Frankrijk eind april met √©√©n punt en degradeerde daarmee. Door de verschuivingen krijgt de ploeg komend jaar een herkansing in Division IA.

De internationale ijshockeyfederatie IIHF heeft nog geen organiserend land of speeldata bepaald. De verkiezing hiervoor is uitgesteld. Nederland is één van de landen die heeft aangegeven het wereldkampioenschap te willen organiseren. IJshockey Nederland werkt daarbij samen met de gemeente Dordrecht.

De kans dat Nederland het kampioenschap krijgt toegewezen lijkt echter beperkt. De IIHF is in gesprek met China voor de organisatie van meerdere vrouwen-WK's op rij. Hiermee moet de ontwikkeling van het ijshockey na de afgelopen Winterspelen een verdere impuls krijgen in China en omringende landen.