Oranje Vrouwen WK groepsfoto front 2017

6 april 201717:48

Oranjevrouwen blijven ongeslagen

Het Nederlands Vrouwenteam is nog één overwinning verwijderd van promotie naar Division IB. Vandaag won Oranje met 3-1 van Australië en concurrent Zuid-Korea won de burenruzie met Noord-Korea.

Zaterdagochtend om 9.30 uur Nederlandse tijd wordt het moment voor Oranje om te pieken. Dan wacht in de laatste wedstrijd de strijd om het goud tegen Zuid-Korea. Bepaald geen makkelijke opdracht aangezien de Zuid-Koreanen een aantal genaturaliseerde Canadese speelsters hebben en winnen van een gastland op een IIHF-toernooi is altijd een opgave.Beide ploegen staan op 12 punten dus de winnaar van de wedstrijd zal ook promoveren.

Australië was een stuk makkelijker om te verslaan. Bondscoach Joep Franke gaf vandaag ook ijstijd aan alle speelsters in de selectie met uitzondering van goalie Bianka Bos. Vandaag kreeg Lisa Daams de voorkeur in het doel. Naar verwachting zal Daams ook gaan starten in de finale vanwege het spel van de tegenstander.

Na zes minuten kwam Nederland shorthanded op voorsprong. Myrthe Martens werkte de puck weg en een Australische speelster probeerde de puck nog op te vangen. Dit mislukte en de puck kwam precies voor de voeten van Mieneke de Jong. De Haagse aanvalster ging daarna direct op het Australische doel af en liet de goalie kansloos: 1-0. Voor de Jong was het alweer haar derde doelpunt van het toernooi.

Kayleigh Hamers verdubbelde de score na negen minuten met haar tweede treffer in Zuid-Korea. Die 2-0 stand bleef lang op het bord. Pas na 34 minuten viel de derde Nederlandse goal. Nicky Tjin-a-Ton scoorde haar eerste doelpunt tijdens dit WK op assistentie van Hilde Huisman en Jessie Tegelaar.

Vlak daarna kwam Australië nog tot scoren en die 3-1 stand zou in de derde periode ook niet meer veranderen ondanks de nodige kansen voor Nederland.

Door de overwinning is Nederland al verzekerd van zilver. Zaterdagochtend rond de klok van 12 uur weten we of het goud is voor de Oranjevrouwen.