Oranje Vrouwen GB WK Oranje goal2 2017

2 april 201712:06

Oranjevrouwen starten met winst

Nederland heeft in Zuid-Korea de eerste stap naar promotie gezet. In het openingsduel versloeg Oranje de vrouwen van Groot-Brittannië met 5-4. Bieke van Nes scoorde tweemaal voor Nederland.

Groot-Brittannië en Zuid-Korea lijken op voorhand de grootste tegenstanders van Oranje tijdens dit toernooi. Daarom was de loting voor Oranje om meteen tegen een concurrent te spelen niet de meest gunstige. Zeker omdat Mieneke de Jong nog een schorsing moest uitzitten vanwege een matchpenalty tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi in San Sebastian.

Nederland begon echter uitstekend aan de wedstrijd. In de eerste tien minuten kwamen de Britse vrouwen niet in het stuk voor. Na dertig seconden viel de openingstreffer al voor Nederland. Kayleigh Hamers zorgde voor de voorbereiding en Julie Zwarthoed verraste goalie Nicole Jackson voor de 1-0. Pas in het tweede gedeelte van de periode kwamen de Britse vrouwen er sporadisch uit maar goalie Bianka Bos hoefde maar drie saves te verrichten.

In de tweede periode kende Nederland een moeizame start door twee straffen. Oranje overleefde die straffen en was dichtbij de 0-2 door een handige actie van Nicky Tjin-a-Ton. Na zeven minuten viel de tweede Nederlandse treffer alsnog. Julie Zwarthoed gaf een beeldschone pass op de vrijstaande Bieke van Nes. De 21-jarige aanvalster rondde daarna prima af. De aanvalslijn met Zwarthoed, van Nes en Savine Wielenga was tijdens het duel onhoudbaar voor de Britse defensie.

Lang kon Nederland niet genieten van de goal. Zeventien seconden later lag de puck aan de andere kant in het net na een schot van Marsden. Uitblinkster Kayleigh Hamers herstelde de marge van twee goals in de 32e minuut. Hamers schoot met een knappe backhander raak: 1-3. Helaas voor Nederland herhaalde het eerdere scenario zich. Ditmaal duurde het 37 seconden alvorens Marsden de aansluitingstreffer produceerde namens Groot-Brittannië. Nederland kreeg twee minuten daarna een mooie gelegenheid om afstand te nemen maar Hamers miste een penalty shot. Tot overmaat van ramp viel niet veel later zelfs de gelijkmaker via Ganney: 3-3.

Gelukkig kwam Nederland sterk terug en zag coach Joep Franke zijn ploeg nog voor het einde van de periode weer op voorsprong komen. Bieke van Nes scoorde haar tweede van de dag door een schot van Wielenga knap te verlengen.

Met een schotverhouding van 43 tegen 12 in het voordeel van Nederland was de wedstrijd eigenlijk spannender dan noodzakelijk. De opluchting was ook groot toen Hilde Huisman in de 47e minuut de stand op 5-3 bracht. Huisman rondde uitstekend af nadat zij vrijgespeeld werd door Tjin-a-Ton. De Utrechtse aanvalster reageerde attent op een inzet van Myrthe Martens die terugkwam van de boarding.

Nederland bleef in de derde periode vrij makkelijk overeind. Toch zorgde een late Britse treffer van Lane voor de nodige zorgen. De goal van Lane bleek gelukkig geen vervolg te krijgen waardoor Oranje met 5-4 zegevierde.

Nederland vervolgt het toernooi maandagochtend om 9.30 uur tegen Noord-Korea. Die tegenstander verloor vandaag met 2-1 van Australië.