Oranje NVT Noord Korea WK2018 screenshot

31 maart 201818:56

Oranjevrouwen te sterk voor Noord-Korea

Het Nederlands vrouwenteam is het WK Division IIA in het Sloveense Maribor gestart met een overwinning. De ploeg van coach Joep Frank versloeg Noord-Korea met 5-2.

Het spelbeeld was exact zoals velen hadden voorspeld. Nederland had het overwicht en de Koreaanse ploeg gokte op snelle uitbraken. De schotenverhouding eindigde in 41 tegen 11 in het voordeel van Oranje. Vanaf 2013 kwam Oranje de Noord-Koreaanse ploeg op vier toernooien tegen. Nederland won alle vier ontmoetingen, vorig jaar in Zuid-Korea werd het 4-2 voor Oranje.

Na bijna zes minuten kwam Oranje op voorsprong. Bieke van Nes zag haar inzet via een Koreaanse verdedigster in het doel gaan. Lang kon Nederland niet genieten van de voorsprong, tien seconden later stond het al 1-1. Lisa Daams had als goalie niet veel schoten te verwerken maar zij zag in de eerste periode wel driemaal een Koreaanse aanvaller alleen voor haar neus opduiken. In de twaalfde minuut kwam Nederland opnieuw op voorsprong. Emily Even scoorde de 1-2 op aangeven van Marée Dijkema. Even is zeer succesvol tegen Noord-Korea. In 2014 in Letland scoorde Even tweemaal tegen de Koreanen en ook in 2015 in China was Even trefzeker.

Nederland moest lang op de derde treffer wachten. Aan het begin van de derde periode scoorde Kayleigh Hamers met een afstandsschot de 1-3. Via Ryo kwam Noord-Korea nog terug tot 2-3, maar daarna nam Oranje definitief afstand. De jonkies Isabelle Schollaardt en Larissa Haverkorn bepaalden de eindstand op 2-5. Haverkorn houdt daarmee een mooie reeks in stand. De aanvalster heeft in elk toernooi sinds haar debuut gescoord (WK 2016 Asiago, OKT 2016 San Sebastian en WK 2017 Gangneung).

Zondagavond om 20.00 uur speelt Nederland de volgende wedstrijd tegen gastland Slovenië.