Hijs uithof overzicht stadion 1011

2 augustus 201308:38

Door Joep Meijsen

Oud-Tsjechisch international voor Hijs

Den Haag heeft de selectie uitgebreid met de 30-jarige Tsjechische verdediger Jan Platil. De voormalige draftpick van de Ottawa Senators speelde enkele jaren geleden nog voor de Tsjechische nationale ploeg.

Platil geldt als een fysiek zeer sterke verdediger met een hard schot. De inmiddels 30-jarige verdediger speelde de afgelopen jaren in een aantal topcompetities, waaronder de American Hockey League, de Kontinental Hockey League en de hoogste liga's in Tsjechi√ę, Slowakije en Finland. Onder meer door blessures kwam hij recent weinig aan spelen toe.

Daarmee heeft Den Haag naar eigen zeggen een topper te pakken. In 2009 kwam hij voor het laatst uit voor de Tsjechische nationale ploeg. Dat waren de jaren dat hij als prof in Rusland speelde voor Traktor Chelyabinsk. Daarvoor was hij ook actief voor CSKA Moskou en Amur Khabarovsk.

Platil speelde daarvoor vooral in Noord-Amerika. Zo kwam hij drie seizoenen uit voor de Barrie Colts in de Ontario Hockey League, waarna hij drie volle seizoenen voor de Binghamton Senators in de AHL uitkwam. Hij viel daar vooral op door zijn zeer fysieke spel. Uiteindelijk kwam hij tot ruim tweehonderd wedstrijden in de AHL, maar zijn doorbraak richting de NHL kwam niet van de grond.

Met Platil trekt Den Haag een speler aan met een CV zoals dat zeker in recente tijden slechts zelden te vinden was in de Nederlandse ijshockeycompetitie. Drie jaar geleden speelde hij nog een tijdje voor de N√ľrnberg Ice Tigers in de DEL, terwijl hij twee jaar geleden nog op het hoogste niveau speelde in Finland. Vorig jaar bleef zijn inzet beperkt tot enkele wedstrijden voor Pontebba in Itali√ę. In acht wedstrijden had hij geen goals, vier assists en twaalf strafminuten.