3 tegen 3 ijshockey
3 tegen 3 ijshockey — © IIHF

23 februari 202217:16

Door Danny Micola von F√ľrstenrecht

Pilot met 3 tegen 3 jeugdtoernooien in Dordrecht

IJshockey Nederland organiseert komende zomer in samenwerking met Optisport Sportboulevard Dordrecht een pilot met 3 tegen 3 toernooien voor junioren in de ijshal van Sportboulevard Dordrecht. Een spelvorm die niet alleen uitstekend past binnen bestaande trainingsprogramma’s, maar bovendien veelbelovend is als mogelijk nieuwe, op zichzelf staande discipline in de ijshockeysport.

Het 3 tegen 3 ijshockey wordt gespeeld op eenderde van de bekende ijsvloer en kent eigen spelregels, waaronder het verbod op slapshots. Lichaamscontact is toegestaan, maar bodychecks zijn dat niet. Het spel is erg intensief en biedt verschillende voordelen. Er is onder meer sprake van meer passes, meer beslissingsmomenten, meer schoten, meer contactmomenten, meer betrokkenheid van alle spelers en meer activiteit van de goalie. En niet onbelangrijk: het 3 tegen 3 ijshockey zorgt voor heel veel spelplezier.


De U14 tot en met U17 junioren komen deze zomer op de woensdagavond in actie en kunnen als team worden ingeschreven. Dit hoeven niet noodzakelijk clubteams te zijn. De vrijdagavond is gereserveerd voor de U11 tot en met U13. Deze junioren hoeven zich niet als team in te schrijven. Belangstellenden worden hierover tijdig ge√Įnformeerd via deze website en de social media van IJshockey Nederland.

Veelbelovend

Het 3 tegen 3 format wordt steeds belangrijker in het internationale ijshockey. IJshockey Nederland speelt hier als innovatieve sportbond graag op in en moedigt de clubs aan om werk te maken van deze nieuwe spelvorm in het ijshockey. ‚ÄėHet spelen van 3 tegen 3 ijshockey past uitstekend in de trainingsprogramma‚Äôs voor jonge spelers. Het 3 tegen 3 wordt bovendien internationaal als veelbelovend gezien‚Äô, vertelt directeur Theo van Gerwen van IJshockey Nederland. ‚ÄėHet is goed mogelijk dat dit een nieuwe offici√ęle discipline gaat worden binnen onze sport. Voor junioren √©n senioren. Het 3 tegen 3 basketbal heeft naast het normale basketbal een eigen plaats gekregen op de Olympische Spelen. Het is niet uitgesloten dat dit ook met het 3 tegen 3 ijshockey gaat gebeuren. Daarom willen wij nu al voorsorteren op de toenemende populariteit van deze nieuwe discipline binnen onze sport.‚Äô

Doorstart

Het initiatief van de ijshockeybond en Optisport Sportboulevard Dordrecht zorgt voor een betere invulling van de zomerperiode voor de Nederlandse ijshockeyjeugd. Het is daarnaast een uitstekende voorbereiding op het winterseizoen. Ook Optisport Sportboulevard Dordrecht omarmt de pilot met 3 tegen 3 toernooien voor junioren. Locatiemanager van Optisport Sportboulevard Dordrecht Dennis van Rijswijk: ‚ÄėWe organiseren al enkele jaren soortgelijke evenementen op onze ijsbaan in Dordrecht. We werken nauw samen met IJshockey Nederland en hebben voorgesteld om deze pilot te faciliteren. Dat helpt bij de exploitatie van de ijshal in de zomer, maar het is op deze manier ook mogelijk om met het ijshockey in Nederland een goede doorstart te maken na de coronabeperkingen van de afgelopen tijd.‚Äô Van Rijswijk hoopt dat deze zomeractiviteiten in de toekomst ook uitgerold kunnen worden in andere ijshockeysteden. Dat stimuleert niet alleen het hebben van meer zomerijs voor het ijshockey in Nederland, maar biedt ook andere mogelijkheden. Net als Theo van Gerwen ziet Dennis van Rijswijk een mooie toekomst voor de nieuwe discipline binnen de ijshockeysport: ‚ÄėWe verwachten dat het 3 tegen 3 ijshockey op een gegeven moment Olympisch gaat worden. Als we hier tijdig op anticiperen liggen er naar mijn mening goede mogelijkheden voor Nederland om een rol te spelen op het hoogste niveau.‚Äô


Inschrijven 3 tegen 3 www.optisport.nl/ijshockey