Beneliga logo 2015

3 maart 201620:40

Door Joep Meijsen

Play-off Preview BeNeLiga deel 2

De play-offs in de BeNeLiga beginnen dit weekeinde. IJshockey.com kijkt vast vooruit. In het tweede en laatste deel de series tussen Heerenveen en Luik en Tilburg en Den Haag.

Heerenveen ‚Äď Luik
De tweede Nederlands-Belgische confrontatie in de BeNeLiga gaat tussen de nummer twee van Poule A en de nummer drie van Poule B. Ook deze ploegen kwamen elkaar dit seizoen pas één keer tegen. Op 24 oktober won Flyers in Thialf met 6-3. Ronald Wurm had een goal en vier assists in de wedstrijd.

Flyers kende een ijzersterke reguliere competitie met slechts twee nederlagen. Luik verloor tijdens het seizoen tien wedstrijden. Flyers heeft de minst gepasseerde defensie in de BeNeLiga met minder dan de helft van de tegengoals van Luik. Beide teams speelden een bekerfinale. Flyers won van Geleen en Luik ging onderuit tegen Herentals.

De topscorerslijst van Flyers wordt gedomineerd door drie internationals in de vorm van Ronald Wurm, Marco Postma en Tony Demelinne. Niemand verzamelde dit seizoen meer punten in de BeNeLiga dan Ronald Wurm met 67. Niemand scoorde meer doelpunten dan zijn 39. Dat zijn meer goals dan de topscorer van Luik, Tomasz Cieslicki, in punten heeft.

Cieslicki is een voormalige Poolse jeugdinternational, die vorig jaar nog in eigen land op het hoogste niveau speelde. De inmiddels 38-jarige Slawomir Krzak was ooit zelfs Pools international en nu in zijn derde seizoen bij Luik. Maar ook de Belgen Yoren de Smet en Gaetan Rondia bereikten de grens van tien doelpunten dit seizoen.

Flyers verloor in 2016 pas één keer, op 17 januari in Herentals, en is de favoriet in deze serie. In de bank bij Luik zal ex-Flyer Paul Vincent er echter alles aan doen om het zo spannend mogelijk te maken. Hopelijk houdt de ijsbaan in Luik het goed na wat problemen eerder in het seizoen.

Tilburg ‚Äď Den Haag
De laatste serie die van start gaat vanwege het kunstrijden op De Uithof. De terugwedstrijd is inmiddels definitief vastgesteld op dinsdag 8 maart in Den Haag, waardoor Tilburg geen gebruik kan maken van het thuisvoordeel. Zondagavond staan de nummers twee van Poule B en drie van Poule A voor het eerst tegenover elkaar in Tilburg.

Als de enige ontmoeting tussen de beide teams dit seizoen een indicatie is, dan wordt het een spannende serie. Den Haag won voor eigen publiek op 30 oktober dankzij een goal in overtime van Alan van Bentem met 4-3. Onur Mete had twee goals voor Tilburg in die wedstrijd. Den Haag won in de reguliere competitie zestien wedstrijden, tegen twaalf voor Tilburg.

Tilburg beschikt over een mix van ervaren voormalige Eredivisie-spelers en talenten voor de toekomst. Onur Mete schoot vijftien goals binnen en nam 22 assists voor zijn rekening. Ook Jeroen van den Broek en Don Nichols doorbraken de grens van tien doelpunten. Marcel Kars is, vooral dankzij zijn 37 assists, de Haagse topscorer, gevolgd door Alan en Stace van Bentem. Eerstgenoemde was met zijn 25 goals van enorm belang voor Den Haag.

Voor Den Haag begonnen de play-offs feitelijk al afgelopen weekeinde toen de alles of niets-wedstrijd tegen Zoetermeer op het programma stond. De ploeg van coach Chris Eimers zal dat goede gevoel vol willen houden. Trappers had in zijn laatste twee wedstrijden een nederlaag tegen Luik en een zege in overtime tegen Eindhoven. De beslissing in deze serie kon weleens in de ‚Äėkleine dingen‚Äô zitten, zoals ijshockeyers zelf altijd zeggen.