49538848952 24bf70bf2e k

7 maart 202001:13

Play-offs: Hijs pakt zege in slotfase

Een treffer van Joey Oosterveld met nog iets meer dan twee minuten te spelen vormde het verschil tussen Den Haag en Geleen in een spannende wedstrijd in De Uithof. Oosterveld en Alan van Bentem scoorden twee keer voor Hijs, terwijl Marco Postma twee goals en een assist had voor Eaters in de 5-4.

Den Haag en Geleen schotelden de 1750 toeschouwers in De Uithof een snelle en aantrekkelijke wedstrijd voor, waarin beide teams aanspraak konden maken op de winst. Geleen kwam tot drie keer toe op voorsprong in het duel, maar het was Den Haag dat de langste adem had. Joey Oosterveld zette fysiek goed door richting het doel en verschalkte met zijn inzet doelman Rowan Delil.

Het vormde de ontknoping van een spannende ontmoeting, waarbij Eaters via Mitch Koumans al vroeg op voorsprong kwam. Dat was op dat moment meer dan verdiend, want Eaters kwam duidelijk sterker uit de startblokken dan de tegenstander. De ploeg combineerde onder leiding van een geïnspireerd en gedreven spelende Marco Postma bij vlagen prima.

De twee ploegen gingen de eerste pauze op gelijke hoogte in. Een beetje tegen de verhouding in de periode in prikte Joey Oosterveld na ruim twaalf minuten spelen de puck in de bovenhoek. Het was Marco Postma die in de tweede periode de gelijke stand doorbrak. Van achter het doel wist hij de puck achter doelman Brett Magnus te krijgen.

Een powerplay bood Eaters niet veel later de kans die voorsprong verder uit te buiten. Met kunst en vliegwerk bleef Hijs overeind en net op het moment dat Reinier Staats uit de strafbank kwam was het Justin Evers die ruimte had voor een pass. De 29-jarige verdediger mocht alleen op het Geleense doel af en rondde vakkundig af.

Bij de volgende powerplay was het wel raak voor Eaters. Geleen had moeite om goed het vak in te komen, maar uiteindelijk bracht Marco Postma zichzelf met een goede schaatsactie in positie. De eerste inzet van de ervaren aanvaller werd nog gestopt, maar Postma was attent en pikte zijn eigen rebound op.

Ook deze voorsprong was van korte duur. Yan Turcotte werd naar de strafbank gezonden, Den Haag speelde de puck goed rond op de powerplay en uiteindelijk was het Alan van Bentem die op de juiste plek stond om ervoor te zorgen dat de score tussen de ploegen ook na veertig minuten nog in evenwicht was: 3-3.

Den Haag dacht gescoord te hebben via een schot van Reinier Staats, maar referee De Wilde stond precies op lijn en was gedecideerd. Die eerste voorsprong van de avond kwam uiteindelijk echter wel. Slordig verdedigen van Geleen voor het eigen doel leidde tot een turn-over die door Alan van Bentem professioneel werd werd afgemaakt.

Eaters kwam nog één keer op gelijke hoogte. Op de rand van buitenspel mocht Marco Postma doorschaatsen. De forward legde de puck op het juiste moment af naar de mee opgeschaatste Nick Verschuren die de puck in het open net kon schieten, 4-4. De actie van Joey Oosterveld bezorgde Den Haag anderhalve minuut voor tijd echter opnieuw een voorsprong en het slotoffensief van Eaters werd in de kiem gesmoord door een straf tegen Turcotte.

De serie gaat zondagavond verder in Geleen.