Div teams 1314

13 september 201311:07

Door Joep Meijsen

Pre Season Round-up deel 5

De Ron Bertelingschaal nadert met rasse schreden. Dat betekent dat er dit weekeinde weer volop oefenwedstrijden op het programma staan. Verder spelersnieuws uit Geleen, nieuws over de competitie-opzet, aandacht voor Mike Dalhuisen en Daniel Sprong en nog veel meer.

Jeffrey van Iersel heeft alsnog zijn contract met Geleen Eaters verlengd. De ervaren verdediger maakte vorig jaar nog een onverwachte comeback bij het Nederlands team voor het WK in Donetsk. Voor de 34-jarige geboren Tilburger wordt het zijn vijfde seizoen in het shirt van Eaters. Vorig jaar was hij goed voor zeventien punten in 39 wedstrijden.

In de competitie-opzet worden komend seizoen enkele wijzigingen doorgevoerd. Zo worden de halve finales en de finale om het landskampioenschap dit seizoen in een best-of-seven afgewerkt. De afgelopen jaren was een best-of-five de belangrijkste speelmodus tijdens de play-offs. Dit betekent extra wedstrijden voor de topteams.

Voor de teams uit de Eredivisie die zich niet plaatsen voor de play-offs is het seizoen ook noeg niet voorbij. Samen met de nummers 1, 2 en 3 uit de Eerste Divisie gaat gespeeld worden om de nieuw in het leven geroepen Larry van Wieren Trofee. Dit lijkt de opvolger van de Hans Teengs Gerritsen Bokaal, die in het verleden bij een soortgelijke opzet van de competitie werd gebruikt.

De jeugdafdeling van Tilburg Trappers heeft weer een hoofdsponsor. Het gaat om Autobedrijf Brit, dat eigendom is van oud-speler Francis Landmeter. De jeugdafdeling van Trappers dreigde in de problemen te komen nadat Destil zich terugtrok als hoofdsponsor. Aanleiding was de overval op het huis van Gertjan van Eck van Destil, waar mogelijk jeugdleden van Trappers bij betrokken waren.

Ook dit weekeinde staan er weer een aantal oefenwedstrijden in de voorbereiding op de competitie op het programma. Zo staat Stappegoor de komende dagen in het teken van een internationaal toernooi met Torun uit Polen, Königsborner uit Duitsland en Herentals als deelnemers. Het toernooi begint vandaag, met vanavond om acht uur de wedstrijd tussen Trappers en Herentals.

K√∂nigsborner komt uit op het derde niveau in Duitsland en heeft de in Nederland bekende Frank Gentges als coach. De Belgische international Lorenzo Maas is √©√©n van de spelers, terwijl de ploeg beschikt over twee Slowaken en een Canadees in de aanval. Torun is een voormalige speelstad van het WK waar ook Oranje aan meedeed. Torun telt verschillende Poolse internationals en leunt verder traditioneel vooral op imports uit Slowakije en Tsjechi√ę.

Dordrecht Lions speelt vandaag de tweede oefenwedstrijd in de campagne. Om half negen vanavond is Ratinger Ice Aliens, dat ook uitkomt op het derde niveau in Duitsland. De Tsjech Jan Nekvinda is vooralsnog de enige import in het team van coach Janusz Wilczek. Bekendste naam voor Nederlandse fans is Benjamin Musga, die in het verleden in Nijmegen actief was. De wedstrijd in Dordrecht begint om half negen.

Eindhoven Kemphanen heeft twee oefenwedstrijden op het programma staan. Zaterdag gaat de ploeg op bezoek bij Hasselt Haskey, dat eerder al tegen Dordrecht oefende. Zondag om half negen ’s avonds ontvangt Kemphanen het Spaanse Puigcerda, dat oorspronkelijk op de nominatie stond om mee te spelen in het toernooi in Tilburg.

Mike Dalhuisen is begonnen aan het trainingskamp van de New York Islanders. Dit gebeurde in de Barclays Arena in Brooklyn, New York, waar de Islanders over twee seizoenen naartoe verhuizen. In totaal begonnen er 51 spelers aan het trainingskamp, waarbij het team iedere paar dagen wordt verkleind. Dalhuisen begint naar verwachting het seizoen bij Bridgeport, het AHL-team van de Islanders. Op dinsdag 17 september wordt in Regina in Saskatoon de eerste oefenwedstrijd gespeeld.

De voor de Charlottetown Islanders spelende Daniel Sprong debuteert als alles goed gaat vanavond op het hoogste jeugdniveau in Quebec. De Islanders spelen op zeven uur lokale tijd tegen Halifax, dat vorig jaar de Memorial Cup wist te winnen. Halifax, dat veel van zijn sterspelers zag vertrekken naar het profijshockey, verloor de openingswedstrijd van het seizoen in de QMJHL met 4-0 van Moncton.