Beneliga logo 2015

10 september 201611:53

Door Joep Meijsen

Pre Season Roundup Deel 1

Het is wel weer eens tijd voor een round-up nu de pre-season is begonnen. De eerste oefenwedstrijden zijn gespeeld en de clubs uit de BeNeLiga hebben de afgelopen weken nog het nodige spelersnieuws bekendgemaakt. Allemaal overzichtelijk op een rijtje.

Mike Dalhuisen speelt vanavond zijn eerste wedstrijd in het shirt van Torpedo Ust-Kamenogorsk. De Nederlandse international speelt met nummer 2 achterop zijn rug in de VHL, het tweede niveau in Rusland. Hij speelt om 16.00 uur onze tijd tegen Buran Voronezh. Torpedo is de favoriet bij de bookmakers.

Tilburg Trappers besteedt zondag tijdens de Open Dag aandacht aan het overlijden van teammanager Guus Bakker. Onderdeel van de dag is onder meer een oefenwedstrijd van het Oberliga-team. De afscheidsceremonie van de oud-international is komende maandag op de ijsbaan in Tilburg waar Bakker het grootste deel van zijn ijshockeyleven doorbracht.

In de BeNeLiga wordt de overtime aangepast. Waar een paar jaar geleden werd overgeschakeld op 4 op 4, gaan we nu verder terug naar 3 op 3, zoals dat eerder in Noord-Amerika al werd gespeeld. Het blijft sudden victory, oftewel de wedstrijd wordt door het eerste doelpunt beslist. Als overtime geen beslissing oplevert, volgen penaltyshots.

Geleen Eaters heeft de 38-jarige Pool Slawomir Krzak gecontracteerd. Krzak speelde in eigen land op het hoogste niveau en was de afgelopen jaren actief voor Luik. Ook speelde hij als prof in Frankrijk. Krzak geldt als de eerste import voor de Limburgse ploeg. De 23-jarige aanvaller uit de eigen jeugdopleiding Bob de Pont verlengde zijn contract met een jaar.

De selectie van Zoetermeer Panters krijgt steeds meer vorm. Zo stapt doelman Kevin Riedijk over van Dordrecht Lions, dat zich heeft teruggetrokken uit de BeNeLiga, naar Panters. Daarnaast verlengde verdediger Michael van Rijswijk zijn contract bij de club, terwijl ook Bas Tammerijn en Scott van den Elskamp er een jaar aan vastknopen bij de club die vorig jaar nipt de play-offs in de BeNeLiga misliep. Michiel van der Spek en Marko van Leeuwen maken tevens komend jaar weer deel uit van het team.

Ook Heerenveen maakte de nodige contractverlengingen bekend. Zo keert goalie Jorrit Vos terug voor een tweede seizoen bij de selectie van Mike Nason. Daarmee bijft het goalie-duo van afgelopen jaar, Sjoerd Idzenga en Jorrit Vos, overeind. Ook verdediger Kenny Welles is komend seizoen weer te zien in het vernieuwde Thialf. Tenslotte verlengde ook assistent-coach Dennis Schreur zijn contract bij de club.

Nog meer belangrijk nieuws uit Heerenveen, Brent Janssen knoopt er nog een seizoen aan vast bij de regerende kampioen. De 29-jarige aanvaller was vorig jaar de nummer vier op de topscorerslijst bij de Friezen in de BeNeLiga met 13 goals en 32 assists in 29 wedstrijden. Ook de jeugdige groep Brend de Jong, Rick Neef, Dennis Sikma en Lars den Edel zijn aan de selectie toegevoegd.

Eindhoven Kemphanen heeft de afgelopen weken ook verschillende namen bekendgemaakt. Zo plakt oud-international Perry Muller von Czernicki er nog een seizoen aan vast bij Kemphanen. Ook de broers Lucca Kluijtmans en Damian Kluijtmans spelen komend seizoen opnieuw in oranje-blauw van de Eindhovense deelnemer aan de BeNeLiga. Dat geldt tevens voor de 21-jarige verdediger Boris Sevo. Nieuw in de selectie is de 19-jarige jeugdinternational Niek van der Meulen, die vorig jaar nog bij Heerenveen Flyers speelde.

Leuven Chiefs voegt de 25-jarige verdediger Jonathan Rymenants toe aan de selectie. Rymenants is een voormalige Belgische jeugdinternational, die zes seizoenen in Heist speelde. Hij kreeg een deel van zijn ijshockeyopleiding bij Geleen. Chief heeft ook de 33-jarige verdediger Patrick Callaert toegevoegd aan het team. Callaert speelde afgelopen jaren in Herentals. De 30-jarige verdediger Dennis Moesen komt tenslotte over van Heist.