6 oktober 200600:00

Door Joep Meijsen

Preview 2006: Trappers

Het nieuwe seizoen is voorzichtig begonnen met de Challenge Cup. IJshockey.com kijkt zoals gebruikelijk uitvoerig vooruit naar het nieuwe seizoen. In deze aflevering het vernieuwde en verbeterde Tilburg Trappers.

Nieuw: Daryl Bat, Dave Bonk, Jeff Burgoyne, Emil Lundgren, Simon de Wit.

Vertrokken: Justin Bekkering, Bert van den Braak, Marcel den Hartog, Ivy van den Heuvel, Dave Iannazzo, Niklas Oskarsson, Luc Paquin, Joel Salonen, Jeff Trembecky, John Versteeg.

Algemeen: Tilburg Trappers had vorig jaar een mislukt seizoen. Weliswaar werd de beker gewonnen, maar dat bleek slechts een troostprijs toen voor het eerst sinds mensheugenis de play-offs werd gemist. De ploeg nam afscheid van Theo van Gerwen als technische baas, liet een reeks spelers gaan en trok slechts een paar nieuwkomers aan. De verdeeldheid in de kleedkamer van vorig jaar moet daarmee verleden tijd zijn en de Brabanders zullen hopen weer mee te doen om de landstitel.

De coach: Na vele jaren Theo van Gerwen als coach of general manager, staat nu de Amerikaan Larry Suarez aan het roer in Tilburg. Een verrassende keuze, gezien zijn beperkte ervaring. Hij was actief als jeugdcoach in Essen en twee keer zeer kortstondig op een lager niveau bij de senioren in Duitsland. De Amerikaan houdt van fysiek ijshockey en krijgt in Tilburg een unieke kans zich in de Nederlandse competitie te bewijzen.

Goalies: Tilburg nam na jaren afscheid van Marcel den Hartog. Martin Trommelen is echter nog altijd van de partij en zal naar verwachting de nodige wedstrijden keepen. De afgelopen jaren kreeg hij echter vaker last van blessures, waardoor Trappers voor een buitenlandse goalie koos. Onder de fans in de organisatie zelf is echter twijfel over de aangetrokken Zweed Emil Lundgren, die in de oefenwedstrijden tot nu toe niet kon overtuigen. Trappers heeft echter nog wat alternatieven in huis, zoals Bjorn van de Put en het jeugdtalent Ian Meierdres, die in Tilburg al enkele jaren te boek staat als de goalie van de toekomst.

Defensie: Captain Rody Jacobs miste vorig jaar een reeks wedstrijden met blessures en droeg voor zijn doen erg matig bij aan de aanvalskracht van Trappers met maar 1 goal en acht assists. Stanislav Nazarov is al jaren een vaste waarde in de ploeg van Trappers en zal zijn gebruikelijke arbeid verrichten. De Canadees Jeff Burgoyne speelde vorig jaar op het hoogste niveau in het Verenigd Koninkrijk en moet de vorig jaar verrassend kwetsbare defensie van Tilburg aanzienlijk versterken. Bjorn Willemse gaat nog ieder jaar vooruit en zal dit jaar een nog belangrijkere rol gaan spelen. Ook Jeffrey van Iersel is weer van de partij. Op de spelerslijst van Trappers staan maar vijf verdedigers, een magere basis. De ploeg kan echter nog een beroep doen op enkele jonge spelers uit het tweede team, wat ook in de oefenwedstrijden veelvuldig gebeurde.

Aanval: Dave Iannazzo was niet onverdeeld populair in Tilburg, maar leverde met 36 goals een behoorlijke productie af. De club nam bovendien na enkele jaren afscheid van Jeff Trembecky. Daryl Bat en Dave Bonk zijn de vervangers, die met behoorlijke statistieken naar Nederland komen. Simon de Wit keert na enkele jaren in Amsterdam terug op het Tilburgse nest. De Wit hoort al jaren bij de betere spelers in de Nederlandse competitie en zal Trappers duidelijk vooruit helpen. Doug Stienstra blijft een sterke speler, die voor iedere Nederlandse club een versterking zou zijn, terwijl Peter van Biezen zijn gebruikelijke enthousiasme op het ijs zal brengen. Als Casey Vanschagen wat minder tijd op de strafbank doorbrengt en wat meer produceert, kan hij ook een belangrijke bijdrage leveren aan verbetering van het niveau in Tilburg. Mark Donders en Robbert Maas krijgen eindelijk de kans zich écht te bewijzen, terwijl ook Dennis ten Bokkel weer opgenomen is in de selectie.

Sleutelspeler: Martin Trommelen is als hij in vorm is nog altijd de beste Nederlandse keeper. Al sinds eind jaren tachtig een vaste waarde in de ploeg van Tilburg. De goalie raakt echter op leeftijd en met die leeftijd komen de blessures. Gezien de twijfels over Emil Lundgren is het voor Tilburg van belang dat Trommelen op belangrijke momenten in het seizoen fit aan de start van de wedstrijd staat om de zoveelste prijs uit zijn lange loopbaan op te halen.

Sleutelvraag: Kan Larry Suarez deze selectie tot een écht team omsmeden?

Hoop: Tilburg bewees vorig jaar in de bekerstrijd dat het op beslissende momenten iets extra's kon brengen. Als de nieuwe imports voor voldoende productie zorgen en de Tilburgse talenten een sprong vooruit kunnen maken, kan er iets moois groeien in Trappersland.

Twijfel: Coach Suarez heeft wel erg weinig ervaring, de powerplay van de Tilburgers draait nog niet, terwijl de ploeg wel een paar spelers in het team heeft, die regelmatig zelf de strafbank moeten opzoeken. De selectie lijkt ook wat krap, waardoor bij blessures of andere tegenslagen de ploeg het niet makkelijk zal krijgen.

IJshockey.com-voorspelling: Tilburg keert terug in de play-offs.