Hyc teamfoto beker2012

1 februari 201315:45

Door Joep Meijsen

Preview: de andere bekerfinale

De Nederlandse bekerfinale is enkele weken geleden gewonnen door Tilburg. Komende zaterdag wordt in Belgi√ę beslist wie de nationale beker wint. In het gloednieuwe ijsstadion in Luik neemt het in Nederland spelende Herentals het op tegen Leuven.

Beide teams plaatsten zich redelijk eenvoudig voor de bekerfinale, waarin Herentals maar twee van de vijf imports mag opstellen waarmee de ploeg in Nederland uitkomt. Daarmee treffen in ieder geval de twee sterkste Belgische ploegen elkaar. Leuven heeft vijftien wedstrijden gespeeld in de competite en won ze allemaal, met een doelsaldo van 172 doelpunten voor en 26 tegen.

Leuven telt een aantal bekende namen voor Nederlandse supporters, waaronder Dries Steijnen en de ook in Nederland in het verleden actieve Jesse Raekelboom. Ook zijn er nog een aantal spelers over van de ploeg die vorig jaar nog in de North Sea Cup uitkwam. Verder heeft de club ook een aantal buitenlanders onder contract, waaronder David Norström die vorig jaar ook al in de North Sea Cup speelde.

Toch geldt Herentals vooraf als de favoriet in de finale. De club beschikt over een groot aantal Belgische internationals en kan dus twee van de eigen imports opstellen. Het seizoen van Herentals in de Nederlandse competitie verloopt wisselvallig, maar van de laatste zes wedstrijden werden er drie gewonnen. Daarbij was de ploeg van coach Bill Morgan de Nederlandse bekerwinnaar Tilburg twee keer de baas. Afgelopen dinsdag werd nog met 7-3 gewonnen van Amsterdam.

De bekerfinale is het eerste grote evenement op de nieuwe ijsbaan van Luik, dat gevestigd is als onderdeel van de herontwikkeling van de rechteroever van de Maas. Daar is een gloednieuw winkel- en ontspanningscentrum neergezet waar de ijsbaan deel van uitmaakt. Op de baan is ruimte voor twaalfhonderd toeschouwers en de baan voldoet aan alle eisen van de IIHF, wat het voor Belgi√ę mogelijk moet maken internationale toernooien te organiseren.

De finale staat onder leiding van het arbitrale kwartet Jan Horemans, Filip Kalse, Maarten van de Acker en Fred Monnaie. De finale is nog niet uitverkocht. De kassa’s in Luik openen om 18.30 uur de deuren. Een toegangsbewijs kost 25 euro. De finale begint om 20.00 uur. Voor zover nu bekend is de finale dit weekeinde niet op televisie te zien.