Trappers Oberliga Kampioensfoto 2017

12 april 201820:28

Door Joep Meijsen

Preview: Deggendorfer SC in acht vragen

Tilburg Trappers begint vrijdag aan de derde finaleserie op rij in de Oberliga. Tegenstander is de Deggendorfer Schlittschuh Club (DSC), de kampioen uit de Oberliga S√ľd. Wat staat Trappers te wachten? Antwoord op acht vragen over de ploeg tegen wie Trappers de best-of-five speelt.

1. Hoe is Deggendorf in de finale terechtgekomen?

Deggendorf eindigde na de Meisterschaftsrunde als nummer √©√©n in de Oberliga S√ľd. In de reguliere competitie won de ploeg van coach John Sicinsky 33 van de 46 wedstrijden, waarvan vier na de reguliere speeltijd. In de eerste ronde van de play-offs werd daarna in drie wedstrijden afgerekend met Herne, waarbij het opmerkelijk was dat Deggendorf geen enkel doelpunt incasseerde. Drie shutouts op rij voor goalie Cody Brenner. Een ronde later was Essen een veel lastigere tegenstander. Deggendorf had vijf wedstrijden nodig, waarbij het beslissende duel met 7-2 werd gewonnen. In de halve finale werd daarna in vier wedstrijden Selb verslagen.

2. Waarom is het nu al een beetje feest in Deggendorf?

Door de uitschakeling van Hannover door Tilburg heeft Deggendorf de promotie naar de DEL2 te pakken. Tilburg kan immers niet promoveren, ondanks de derde finaleplaats op rij in de Oberliga. Het is echter nog niet zeker dat Deggendorf de stap naar boven gaat zetten. Voorzitter Artur Frank zei deze week tegen de Bayerische Rundfunk dat de club eerst goed naar de financi√ęle mogelijkheden wil kijken, omdat voor deelname aan de DEL 2 een begroting nodig is van tussen de 1,4 en 1,6 miljoen euro. De club sluit promotie overigens ook niet uit.

3. Op welke speler moeten we extra letten?

Zoals veel teams in de Oberliga heeft ook DSC een bekende naam uit de DEL. In dit geval aanvaller René Röthke, die bijna 780 wedstrijden op het hoogste niveau speelde voor Berlijn, Hamburg, Hannover (ja, die ploeg) en acht seizoenen voor Straubing Tigers. In januari van dit jaar deed hij de stap terug vanuit de DEL naar Deggendorf, waar de 35-jarige voor de rest van het seizoen en nog twee jaar tekende. In twaalf wedstrijden in de reguliere competitie trof hij dertien keer en nam hij zes assists voor zijn rekening. In de play-offs pakte hij in twaalf wedstrijden vijftien punten.

4. En de imports van Deggendorf dan?

Dat is het zeer succesvolle duo Kyle Gibbons en Curtis Leinweber. Amerikaan Gibbons liep zowel in de reguliere competitie als de play-offs tot nu toe op een gemiddelde van twee punten per wedstrijd. In 55 wedstrijden scoorde hij al 52 keer. Gibbons speelde eerder voor Canisius College en debuteerde als prof enkele jaren geleden in de ECHL. Canadees Leinweber speelde eerder op het hoogste niveau in Denemarken en het Verenigd Koninkrijk en is nu, net als Gibbons, bezig aan zijn tweede seizoen in Deggendorf. Met 95 punten in 58 wedstrijden is hij ook bijzonder productief.

5. Die goalie, Cody Brenner. Is dat geen import?

Nee, de 21-jarige goalie heeft weliswaar twee paspoorten, maar groeide op in de jeugd bij Deggendorf zelf. Hij speelde zowel op U17 als U20 niveau voor Duitsland en debuteerde bij Regensburg in de Oberglia. Aan het begin van dit seizoen maakte hij de overstap terug naar zijn ‚Äėstammverein‚Äô, maar hij wordt in Duitsland beschouwd als een groot talent en traint tijdens het seizoen veelal mee bij Straubing Tigers uit de DEL. Dat geldt overigens ook voor de eveneens 21-jarige Daniel Filimonow, die echter veel minder speelt dan Brenner.

6. Verder nog opvallende namen bij Deggendorf?

Trappers-fans kunnen zich wellicht Andrew Schembri nog herinneren. De inmiddels 35-jarige aanvaller speelde jaren geleden anderhalf seizoen in Nederland. Met Eindhoven Kemphanen haalde hij in 2010 de play-offs. Een jaar later maakte hij deel uit van de selectie van Zoetermeer Panthers, dat later werd teruggetrokken uit de competitie. In Eindhoven was hij een ploeggenoot van Bohuslav Subr en Ivy van den Heuvel. Bij Panthers speelde een piepjonge Danny Stempher. Sind het vroegtijdige verscheiden van de Panthers speelt Schembri in Duitsland, inmiddels met een Duitse licentie. Hij verzamelde al 264 punten voor Deggendorf.

7. Wie is die coach, John Sicinski?

Die werd geboren in Mississauga in Canada, vlak buiten Toronto. Na zijn college-loopbaan bij Union College kwam hij eind jaren negentig inDuitsland terecht. Als speler was hij vanaf 2006 al drie seizoenen actief voor Deggendorf en dit is zijn tweede seizoen in de bank bij de ploeg. Hij debuteerde als coach in 2014 toen Joseph ‚ÄėPeppi‚Äô Heiss werd ontslagen bij Peiting en Sicinski als speler-coach overnam.

8. Hoe kijken de Duitsers naar de finale tegen Tilburg?

Met een ‚ÄėGoedendag Tilburg‚Äô, wordt Trappers op de website van de club begroet. En de club zoekt direct de underdogpositie op. ‚ÄėDe kampioen van de Oberliga is met zijn profploeg de duidelijke favoriet in de serie‚Äô, stelt DSC. Maar: ‚ÄėHet zelfvertrouwen van de ploeg uit Niederbayern is na de jongste successen natuurlijk groot‚Äô. De club rust ook niet op zijn lauweren nu de promotie al binnen is. ‚ÄėIk kom uit Canada. Daar is geen promotie en degradatie. Alles wat voor iemand uit Canada telt is het kampioenschap en die willen we hier nu ook winnen‚Äô, zo wordt coach Sicinski geciteerd.