Kemphanen fisheye ijshal 1011

3 oktober 201215:52

Door Joep Meijsen

Preview: Eindhoven Kemphanen

Komende vrijdag start de reguliere competitie. Tijd voor de traditionele voorbeschouwingen van IJshockey.com. In de vierde aflevering aandacht voor halve finalist in zowel de beker- als de play-offs van vorig seizoen Eindhoven Kemphanen.

Nieuw: Matti Korhonen, Wesley Hendriks, Mitch McNeill, Josh Mizerek, Greg Collins, Sean Muncy, CTO-spelers

Vertrokken: Marcel Kars, Paul Vincent, Kevin Bruijsten, Levi Houkes, Niko Suoraniemi, Mario Mjelleli, Nick de Jong, Casey Vanschagen, Ronald Wurm, Emil Andersson, Kyle Moir

Goalies: Kyle Moir was vorig jaar een betrouwbare sluitpost bij Eindhoven. Zijn vervanger is de 28-jarige Fin Matti Korhonen, die de laatste jaren in eigen land op het vierde en vijfde niveau heeft gespeeld en die vooral is gehaald om de jonge goalies te begeleiden. De 19-jarige Deniz Mollen en de 20-jarige Edward Noortman moeten dit seizoen veel speeltijd krijgen. Zonder meer talenten, maar de stap omhoog naar de eredivisie is een forse en het is afwachten hoe dit deze jongens afgaat.

Verdediging: Kemphanen heeft een combinatie van jonge spelers met enkele ervaren rotten in de defensie. Josh Mizerek was in Den Haag jarenlang een betrouwbare kracht en gaat zijn rol nu combineren met die van hoofdcoach. De 20-jarige Mitch McNeill komt rechtstreeks van het lagere jeugdniveau in Canada, terwijl Wesley Hendriks overkomt uit Heerenveen. De lange verdediger heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt en was de afgelopen twee jaar een vaste keuze bij Oranje. Reinier Staats is eigenlijk ook een beetje nieuw, hij miste vorig jaar vanwege zijn werk een groot deel van het seizoen. Mike Overweg is pas 20 maar zit al tegen de nationale ploeg aan, terwijl de jonge Remco Knoren en Berry Donders allebei de gelegenheid krijgen veel ervaring op te doen.

Aanval: De Amerikaanse vrienden Greg Collins en Sean Muncy zijn de club uit de Lichtstad komen versterken. Op papier is Collins de betere van de twee met een redelijk seizoen in de Duitse Tweede Bundesliga vorig jaar en ervaring in de ECHL. Het was echter zijn maatje Sean Muncy die na een jaar in de Duitse Regionalliga in de voorbereiding de meeste indruk maakte met zijn scorend vermogen. Bob Teunissen kende vorig jaar in een lijn met Levi Houkes en Kevin Bruijsten een uitstekend seizoen. Dit jaar moet hij het met andere lijngenoten doen, maar hij blijft zonder meer van grote waarde voor iedere ploeg waar hij in speelt. Kemphanen heeft sowieso veel scorend vermogen ingeleverd ten opzichte van een jaar geleden.

Marc Donders is een energiespeler met groeipotentie, terwijl Dave van Mol in zijn vijfde seizoen in de eredivisie zijn productie zal moeten opvoeren. Nick Verschuren draaide vorig jaar behoorlijk mee en zal meer verantwoordelijkheid moeten nemen. De rest van de ploeg bestaat uit spelers tussen de 17 en 20 die de afgelopen jaren aan het CTO hebben deelgenomen. Het wordt boeiend om te zien hoe zij het tussen de volwassen ijshockeyers gaan doen komend seizoen.

Technische Staf: Josh Mizerek is aangetrokken als speler/coach. Bij Den Haag had hij ooit al kortstondig de technische leiding, maar dit wordt zijn vuurdoop als hoofdcoach. Het zal niet makkelijk worden om zelf te spelen en een grotendeels vernieuwde ploeg met heel veel onervaren spelers te leiden. In de bank krijgt hij hulp van Ray Gallagher, die de afgelopen jaren in diezelfde rol bij Nijmegen en Geleen kampioen werd en die vooral tijdens de wedstrijden veel verantwoordelijkheden zal krijgen.

Sleutelspeler: Josh Mizerek heeft heel wat op zijn schouders bij Eindhoven dit seizoen. Hij zal bovendien als meest ervaren speler leiding moeten gaan geven aan de defensie van de ploeg, die vorig jaar niet altijd even solide was en die het nu zonder ervaren spelers als Nick de Jong, Casey Vanschagen en Niko Suoraniemi moet doen. Als Mizerek in zijn rol groeit, kan Eindhoven competitief zijn.

Talent om op te letten: Moeilijk kiezen bij Eindhoven met zijn gemiddelde leeftijd van maar iets meer dan 22 jaar. De 17-jarige Raymond van der Schuit was vorig jaar de topscorer bij de Eindhoven High Techs en maakt nu de overstap naar het eerste team van Kemphanen. Hopelijk kan hij ook een niveau hoger laten zien over scorend vermogen te beschikken.

Sleutelvraag: Hoe ver kun je komen met jeugdig enthousiasme?

Conclusie: Vorig seizoen was top voor Kemphanen. Met het behalen van de halve finales van de beker en de play-offs bereikte de club de beste resultaten in de recente geschiedenis. Dit jaar wordt echter voor een heel andere richting gekozen met heel veel jonge spelers die mogen ruiken aan het hoogste niveau. Daarmee zal het waarschijnlijk een jaar van vallen en opstaan worden, maar de selectie heeft best de potentie om af en toe voor een verrassing te zorgen.