Eindhoven - Tilburg januari 2023
Eindhoven - Tilburg januari 2023 — © Roel Louwers, Isophotography

24 maart 202308:18

Door Joep Meijsen

Preview: Ontknoping van Eredivisie van start

De finaleserie in de Eredivisie begint vanavond om acht uur in Tilburg. In een best-of-three gaan Tilburg Trappers en Eindhoven beslissen wie het kampioenschap in de Eredivisie in de wacht gaat slepen.

Daarmee gaat de finale in de Eredivisie tussen de nummers drie en vier van de reguliere competitie in de Eredivisie. Tilburg plaatste zich via winst in de kwartfinale op Den Bosch en de halve finale op Groningen voor de eindstrijd. Kemphanen rekende in de kwartfinale af met Leeuwarden en was daarna Amsterdam de baas. Daarmee krijgt de Eredivisie een Brabantse ontknoping tussen twee teams die aan elkaar gewaagd lijken te zijn.

Onderlinge wedstrijden

De ijshockeyburen kwamen elkaar dit seizoen twee keer tegen in de reguliere competitie. De eerste ontmoeting was op 20 november in Stappegoor en Kemphanen won dat duel met 1-4. Ratislav Veres had een goal en twee assists in dat duel. Niels Lemans scoorde het enige Tilburgse doelpunt. Trappers nam in de terugwedstrijd op 28 januari voor 1276 toeschouwers revanche met een 2-5 overwinning. Lemans trof in dat duel twee keer doel, net als Floris Vooren. De vijfde treffer kwam van de stick van Levi Houkes. Damian en Lucca Kluijtmans scoorden de Eindhovense doelpunten in dat duel.

Topscorers

De topscorerslijst in de Eredivisie wordt nogal gedomineerd door twee spelers van Eindhoven Kemphanen. Ratislav Veres scoorde in 24 wedstrijden 41 keer en nam ook nog 54 goals voor zijn rekening. In de play-offs zit de geboren Slowaak oko alweer op vier goals en vier assists in de vijf wedstrijden die Kemphanen speelde. Zijn kompaan Mike Verschuren heeft met 44 goals en 44 assists in 24 wedstrijden in de reguliere competitie ook een geweldige statistiek op zijn naam. Tot nu toe in de play-offs loopt hij ook op een punt per wedstrijd. Aan voerder Damian Kluijtmans speelt een uitstekekende play-offs en scoorde al vier keer.

Niels Lemans kende bij Tilburg een sterke reguliere competitie met 50 punten in 23 wedstrijden. Ook Roy Ansems en Floris Vooren bereikten de dubbele cijfers in aantal doelpunten. In de play-offs valt op dat de Amerikaan Derek Knetter twee goals en drie assists op zijn naam heef en Levi Houkes ook op een gemiddelde van een punt per wedstrijd loopt. Donny van Belkom en Renzo van Brink scoorden ieder al twee keer in de post-season.

Goalies

Bij Tilburg Trappers staat de Nederlandse U20-goalie Jowin Ansems voor de lat. Afkomstig uit de eigen jeugdopleiding van Trappers en deels doorontwikkeld bij Iserlohn in Duitsland. Speelde ook wat wedstrijden in de Oberliga, maar speelt tot nu toe een ijzersterke play-offs. In vijf wedstrijden zette hij al drie shutouts op zijn naam, waaronder die in de beslissende halve finalewedstrijd in Groningen.

Eindhoven Kemphanen vertrouwt op de 22-jarige voormalige jeugdinternational David Reid, die uit de jeugdopleiding van Den Bosch afkomstig is en na twee seizoenen in Canada is teruggekeerd naar Nederland. Reid kende een solide seizoen en speelt ook een goede play-offs. Onder meer in de kwartfinale tegen Leeuwarden leverde hij een belangrijke bijdrage aan de Eindhovense winst.

Programma

24-03 20.00 uur Tilburg Trappers - Eindhoven Kemphanen
26-03 18.30 uur Eindhoven Kemphanen - Tilburg Trappers
02-04 18.00 uur Tilburg Trappers - Eindhoven Kemphanen*

* Indien noodzakelijk