OKT2019 NEDTAI 38

5 februari 202022:03

Door Joep Meijsen

Preview: Oranje wacht zware taak in Nur-Sultan

Het Nederlands team begint donderdag aan de voorlaatste fase van de Olympische kwalificatie. Eerste tegenstander is Polen. IJshockeynederland.nl blikt vooruit naar een zwaar toernooi voor het Nederlandse team, naar de eerste wedstrijd donderdagochtend en sprak met bondscoach Bo Subr over de Nederlandse kansen.

Speelschema

06 februari, 10.00 uur: Polen - Nederland
06 februari, 14.30 uur: Oekra√Įne - Kazachstan

07 februari, 10.00 uur: Polen - Oekra√Įne
07 februari, 14.30 uur: Kazachstan - Nederland

09 februari, 08.00 uur: Nederland - Oekra√Įne
09 februari, 12.00 uur: Kazachstan - Polen

De eerste tegenstander

Toen Nederland in 2004 de Olympische kwalificatie speelde in het Poolse Nowy Targ had Polen nog een reeks aan internationale klasbakken in de opstelling zoals NHL'ers Mariusz Czerkawski en Krzysztof Oliwa, de in de DEL gepokt en gemazelde Jacek Plachta en meer spelers met ervaring in topcompetities. De ploeg had niet veel eerder nog een jaartje op het 'grote' wereldkampioenschap gespeeld.

Die machtige tijden liggen alweer een tijdje in het verleden voor Polen, dat vorig jaar nog uitkwam op hetzelfde niveau als Nederland en als Oranje niet gedegradeerd was, was dat dit jaar niet anders geweest. Oranje opende ook op het WK in Estland tegen Polen en incasseerde een 1-8 nederlaag. Ernesto Klem bracht Nederland na dertien minuten spelen zowaar op voorsprong, maar zag daarna onder meer Barlomiej Neupauer twee keer scoren om naar een ruime nederlaag te worden gespeeld.

Lees hier het wedstrijdverslag van Polen - Nederland 2019 >>>

Polen is op dit moment de nummer 22 van de wereld, tegen de 28e plaats voor Nederland. Het land wordt net als vorig jaar gecoacht door de Poolse Fin Tomek Valtonen, een voormalige Finse jeugdinternational, maar geboren in Polen, die als speler een lange loopbaan had bij Jokerit op het hoogste niveau in eigen land en ook als coach op het hoogste niveau actief was. Inmiddels werkt hij op het tweede niveau in Zweden, een functie die hij combineert met die van bondscoach van Polen.

Een opvallende naam in de selectie is die van de 28-jarige winger Aron Chmielewski, die al jaren en vaste waarde is op het hoogste niveau in Tsjechi√ę. De 32-jarige John Murray heeft ook een Amerikaans paspoort en speelde jarenlang op lager profniveau in eigen land alvorens hij in Europa belandde en uiteindelijk als Pool internationaal actief te worden. Hij en de in Slowakije geboren en bij Dukla Trencin opgeleidde Martin Przygodzki zijn twee niet in Polen geboren spelers van de ploeg. Dat geldt ook voor de in het Duitse Trier als zoon van een Algerijn en Poolse geboren Noureddine Bettahar. Hij werd in Duitsland en Oostenrijjk opgeleid, speelde namens Iserlohn in de DEL en is inmiddels al jaren een vaste waarde in de DEL2, op dit moment voor Kassel Huskies. Dit wordt zijn eerste grote toernooi met Polen. Hij is tevens een voormalige teamgenoot van Raphael Joly bij Duisburg.

Polen is traditioneel een lastige tegenstander voor het Nederlandse team. De ploegen stonden voor het eerst tegenover elkaar op het WK in Bazel in 1939. Polen won toen met 9-0. Pas op de Olympische Spelen van 1980 boekte Nederland voor het eerst een zege op Polen, 5-3 werd het toen in het voordeel van Oranje. De wedstrijd in Nowy Targ van het begin van deze preview werd met 5-0 gewonnen door Polen.

OKT2019 NEDTAI 37
— © Marco Spelten (Actiefotografie.nl)

De bondscoach

Bij afwezigheid van Doug Mason heeft Bo Subr opnieuw de leiding over Oranje tijdens dit pre-Olympisch kwalificatietoernooi. Mike Nason is de assistent-coach. Afgelopen maandagavond werd er een laatste training op Nederlandse bodem afgewerkt en daar sprak IJshockeynederland.nl met de coach van Trappers.

Hij ziet het toernooi vooral als een geweldige ervaring voor de Nederlandse selectie. 'De druk ligt niet bij ons om door te gaan naar de volgende ronde. Kazachstan is de topfavoriet in dit toernooi. We gaan er naartoe, bereiden ons voor op de eerste wedstrijd en kijken daarna verder. De belangrijkste wedstrijd voor ons is de eerste. Daar moeten we klaar voor zijn. Voor de spelers gaat het een geweldige ervaring zijn. We hebben eigenlijk niemand die op KHL-niveau heeft gespeeld. Maar dat is slechts een van de drie wedstrijden.'

Het tempo in het toernooi ligt vermoedelijk hoger dan de meeste Nederlandse spelers gewend zijn. 'Snelheid is een belangrijk verschil, maar ook technische vaardigheid. We hebben wel jongens die dit soort toernooien hebben gespeeld, zoals vier jaar geleden in Itali√ę. Maar met Kazachstan erbij is dit wel weer een niveau hoger. Het is een verre reis en er zijn wat jongens met blessures na afgelopen weekeinde. Even afwachten of die allemaal fit zijn om te spelen.'

Hij denkt dat de ploeg wel kan wennen aan het niveau. 'Het is een kort toernooi en we moeten zorgen dat we klaar zijn voor de eerste wedstrijd. Op basis daarvan kunnen we met video kijken wat goed en fout gaat. Natuurlijk kunnen we groeien in het toernooi. Nadeel is daarbij echter dat als we door willen naar de volgende ronde we waarschijnlijk alle wedstrijden moeten winnen. Als we realistisch zijn, moeten we maar gewoon naar de eerste wedstrijd toewerken, steeds beter worden en dat straks meenemen naar bijvoorbeeld het WK in Kroati√ę. Dit wordt voor veel spelers in ieder geval een mooie ervaring.'

Voor Subr zelf is het ook anders dan normaal. 'Het is natuurlijk heel anders dan met een clubteam, waarbij je een opbouw hebt richting het seizoen en je steeds samen traint. Hier hebben we twee trainingen en dan moeten we klaar staan. We bouwen tactisch voort op wat we in Spanje hebben gedaan, mixen daar iets doorheen wat we bij Trappers doen en zo moet het vertrouwd zijn voor de spelers. We gaan druk zetten op de puck en proberen met snelheid uit te verdedigen. Daarbij gaan we uit van onze eigen mogelijkheden en van de verwachting dat we meer in ons verdedigingsvak zullen spelen dan we in Spanje deden.'

Whats App Image 2020 02 05 at 07 19 45
— © Marco Spelten (Actiefotografie.nl)

Speellocatie

Het toernooi wordt gespeeld in Nur-Sultan, een stad die waarschijnlijk beter bekend is onder de oude naam Astana. De nieuwe naam is ter ere van de langjarige president van het land Nursultan Nazarbayev. Astana is sinds 1997 de hoofdstad van Kazachstan en is grotendeels modern ontworpen. Naamswijzigingen zijn niet nieuw voor de stad, eerder stond het al bekend als Akmoly, Akmolinsk en Tselinograd. Het hoorde jarenlang bij het Tsaristische Rusland en later de Sovjet-Unie. In 1991 werd Kazachstan onafhankelijk.

De grote ijshockeyclub van de stad is de in de KHL spelende ploeg Barys Nur-Sultan, waar op dit moment NHL-veteranen als Dustin Boyd en Liro Pakarinen spelen. Die Boyd heeft overigens inmiddels een Kazachstaans paspoort. Barys staat op de tweede plaats in de Chernyshev Divisie en heeft zich al geplaatst voor de play-offs. Alleen Avangard Omsk verzamelde meer punten.

De ploeg speelt in de hypermoderne Bary Arena, met een capaciteit van ruim 11.500 toeschouwers, die de deuren opende in 2015. Hier wordt ook het complete toernooi afgewerkt.

Oranje tijdens het OKT in Barcelona
Oranje tijdens het OKT in Barcelona — © Marco Spelten (Actiefotografie.nl)

Selectie Nederland

Goalies

Ian Meierdres (Tilburg)
Martijn Oosterwijk (Heerenveen)
Deniz Mollen (Nijmegen)

Defense

Jordy Verkiel (Tilburg)
Ernesto Klem (Berlijn)
Kilian van Gorp (Tilburg)
Niels van der Vossen (Heerenveen)
Boet van Gestel (Tilburg)
Stijn Knoop (Den Haag)
Luke Zwartbol (Nijmegen)

Forwards

Bartek Bison (Tilburg)
Jonne de Bonth (Tilburg)
Lars den Edel (Heerenveen)
Luca Heutmekers (Geleen)
Reno de Hondt (Tilburg)
Tom Marx (Geleen)
Jasper Nordemann (Heerenveen)
Joey Oosterveld (Den Haag)
Raymond van der Schuit (Tilburg)
Jord Smit (Heerenveen)
Danny Stempher (Tilburg)
Nick Verschuren (Geleen)
Ronald Wurm (Heerenveen)