Eaters teampic rbs win 1617

22 september 201709:25

Door Joep Meijsen

Preview: Ron Bertelingschaal in negen vragen

Heerenveen en Geleen gaan zondag op herhaling in de strijd om de Supercup. Vorig jaar won Geleen het openingsduel van het Nederlandse ijshockeyseizoen. Kan Flyers dit jaar revanche nemen?

1. Hoe verliep de wedstrijd vorig jaar?

De finale om de Ron Bertelingschaal werd vorig jaar voor ruim 750 toeschouwers in Geleen gespeeld. Met nog iets meer dan zes minuten te spelen in het duel bij een stand van 3-3 werd Kenny Welles naar de strafbank gestuurd door scheidsrechter Pascal Keus. Het was Lars van Sloun die amper 40 seconden later het doelpunt scoorde dat Eaters de eerste hoofdprijs van het nieuwe ijshockeyseizoen bezorgde. Andere doelpuntenmakers in het duel waren Slawomir Krzak, Jonas Huovinen en Jeffrey Mens namens Eaters en Yan Turcotte, Cory Macintosh en Marco Postma voor Flyers.

2. Hoe anders is de selectie van Heerenveen dit seizoen?

Bij Flyers is eigenlijk dit seizoen niet zo heel veel veranderd. De kern van het team dat vorig jaar de beker, de nationale titel en het kampioenschap van de Beneliga binnensleepte is gewoon weer van de partij, van doelman Sjoerd Idzenga, via verdedigers Pippo Limnell, Yan Turcotte, Mark Hoekstra en Niels van der Vossen tot aanvallers Ronald Wurm, Marco Postma, Tony Demelinne, Brent Janssen en Adam Bezak. Jeff Honebeeke heeft de plek van Jorrit Vos overgenomen en Tobie Collard is overgekomen vanuit Amsterdam. Ook het coachingduo van Mike Nason en Dennis Schreur blijft gewoon intact.

3. Hoe anders is de selectie van Geleen dit seizoen?

Zo stabiel als het bij Heerenveen is, zo anders is het bij de verliezende bekerfinalist Eaters, dat vorig jaar in de play-offs door Herentals werd uitgeschakeld. Spelers als Lars Engwegen, Kay Gielen, Justin Evers, Jeffrey Mens, Rick van Haren, Lambert Keulen, Bob de Pont en Stef Verhulst hebben de club verlaten. Dat geldt ook voor de coachingstaf van afgelopen jaar. Belangrijkste aanwinsten zijn de Belgische internationals Vadim Gyesbreghs en Maxime Pellegrims, alsmede de import-verdediger Antonin Drobny. Andere nieuwe namen in het team van Geleen zijn oud-jeugdinternational Remco Knoren en doelman Michael Sterkens, terwijl Mordy Munichman na een jaartje in het buitenland is teruggekeerd. De vorig jaar noodgedwongen als verdedigers opgestelde Jonas Huovinen en Slawomir Krzak spelen dit jaar in de aanval. Andy Tenbult is terug in de bank bij Geleen als hoofdcoach, met een trio oud-spelers als assistenen met Lambert Keulen, Alf Philippen en Erik Tummers.

4. Hoe verliepen de wedstrijden tussen de teams vorig jaar?

Geleen won dus de allereerste ontmoeting tussen de beide ploegen en pakte daarmee als enige andere club behalve Heerenveen een hoofdprijs. Het was echter niet de enige finale tussen deze twee teams afgelopen seizoen. In de bekerfinale was het een heel ander verhaal. In Eindhoven rekende Flyers met 8-1 af met Eaters. Marco Postma scoorde vier keer en nam ook nog eens twee assists voor zijn rekening in het duel. Ook de twee duels in de Beneliga eindigden in het voordeel van Heerenveen. Op 5 november 2016 werd het in Thialf 5-1, met drie goals van Pippo Limnell, en op 22 januari 1-4 in Glanerbrook, met twee goals van Adam Bezak.

5. Staat er nog meer op het spel behalve de Ron Bertelingschaal?

Jazeker, vanaf zeven uur worden ook de individuele awards uitgereikt die bij het Nederlandse ijshockeyseizoen horen. Jan Hopstaken van de ijshockeybond reikt daarbij de prijzen uit. Het gaat daarbij om de Jack de Heer-trofee voor de topscorer van de Eredivisie, de Wil van Dommelen-trofee voor de beste verdediger, de Göbel-De Bruyn-trofee voor de beste doelverdediger, de Bennie Tijnagel-trofee voor het talent, de Frans Henrichs-bokaal voor de meest waardevolle Nederlandse speler van het seizoen en de Wim Kuit-trofee voor de meest waardevolle ijshockeyscheidsrechter. De Awards gelden voor spelers in de hoogste Nederlandse ijshockeycompetitie. Na de uitreiking van de awards volgt het volkslied, gevolgd door het Wilhelmus en de finale om de Ron Bertelingschaal.

6. Hoe verliep de voorbereiding van de twee finalisten?

Geleen speelde drie oefenwedstrijden in de afgelopen weken, met winst en verlies tegen Luik en een ruime overwinning op de nationale ploeg U20 als resultaten. Flyers speelde afgelopen weekeinde in Eindhoven zijn enige oefenduel tot nu toe en won met 3-7. Vanavond speelt de club in eigen huis nog tegen Den Haag.

7. Wat zijn de verwachtingen?

Flyers verloor vorig jaar in de bekercompetitie, inclusief halve finales en finale geen wedstrijd. In de Beneliga-competitie waren er maar twee verliespartijen, plus één nederlaag in de finaleserie tegen Den Haag. Ook in de Final Four werden beide wedstrijden gewonnen. Kortom, een zeer dominant seizoen, waarbij de ploeg dit jaar zeker niet verzwakt aan de start komt. Eaters kende een wat moeizaam seizoen en vernieuwde de selectie aanzienlijk. Flyers lijkt derhalve de favoriet om de enige prijs die vorig jaar niet werd gewonnen wel mee te nemen in de bus naar huis.

8. Hoe laat begint het spektakel?

De warming-up begint om 18.20 uur, de uitreiking van de awards om 19.00 uur. Daarna de finale. De kaartverkoop is aan de kassa. Staanplaats ‚ā¨ 8,00 / ‚ā¨ 5,00 (jeugd 4-12 jaar). Zitplaats ‚ā¨ 10,00 / ‚ā¨ 7,50 (jeugd 4-12 jaar).

9. Waar kan ik meer lezen?

Tijdens de finale is er een liveblog van IJshockey Nederland. Hier staat een voorbeschouwing op de website van Eaters. Flyers heeft ook een stukje online staan, maar ook een uitgebreid interview met captain Tony Demelinne. 'Na vorig jaar - op de Ron Berteling Schaal na - alle prijzen te hebben gewonnen is het logisch dat iedereen ons bestempelt als de grote favoriet. Zelf vind ik dat een te groot woord. Den Haag heeft zich bijvoorbeeld enorm versterkt deze zomer, en Nijmegen ook. Herentals blijft moeilijk, Luik heeft ook een sterk team dat het ons afgelopen jaar erg moeilijk heeft gemaakt', lees het hele gesprek hier.

Eaters teampic rbs win 1617