28 september 200500:00

Door Joep Meijsen

Preview: Tilburg Trappers

De reeks voorbeschouwingen op het nieuwe seizoen wordt vervolgd met Tilburg Trappers. Onder leiding van de nieuwe coach Dave Hyrsky gaat Trappers met een versterkte selectie op jacht naar de eerste landstitel sinds het begin van deze eeuw.

Nieuw: Joel Salonen, Dave Iannazzo, Luc Paquin, Doug Stienstra, Bert van de Braak, John Versteeg.

Vertrokken: Steve Linders, Andri Salomonson, Josh Oort, Ryan van Diemen, Eric Zachrisson, Scott Kirton.

Vorig seizoen: Tilburg Trappers kende vorig jaar een matig seizoen. Zowel in de beker als in de play-offs werd de ploeg in de halve finale uitgeschakeld. De play-offs werden bovendien alleen bereikt via de extra ronde met Den Haag en Nijmegen. Tussentijdse versterking Josh Oort kon zijn goede vorm uit zijn Amsterdamse tijd in Tilburg niet tentoonspreiden.

Doel: Tilburg beschikt met Martin Trommelen en Marcel den Hartog over een van de betere goalie-duo√ās van Nederland. Vooral Trommelen bewijst ieder seizoen weer bij de absolute top in Nederland te horen. De 36-jarige geboren Tilburger kreeg vorig jaar in belangrijke wedstrijden meestal de voorkeur. Marcel den Hartog heeft ook al lang bewezen het niveau in Nederland aan te kunnen.

Defensie: Tilburg is een van de weinige teams in de Nederlandse eredivisie die drie goede verdedigingslijnen op het ijs kan zetten. Nieuwkomer Luc Paquin heeft in voorbereiding laten zien een solide aanwinst te zijn. Hij vormt waarschijnlijk een duo met captain Rody Jacobs. De Nederlands-Canadees Justin Bekkering keert terug bij Trappers, evenals de inmiddels volledig in Tilburg ingeburgerde Stanislav Nazarov. De voor de Nederlandse competitie zeer geschikte Jeffrey van Iersel en de talentvolle Bjorn Willemse volmaken een sterke verdediging.

Aanval: Tilburg Trappers heeft fors geńāŇĽnvesteerd in doelpunten. Met John Versteeg en Doug Stienstra zijn twee spelers uit de top-10 van de topscorerslijst van het afgelopen seizoen aangetrokken. Versteeg kende bij Nijmegen zijn beste seizoen in jaren, terwijl Stienstra profiteerde van de enorme hoeveelheid ijstijd die hij bij Amsterdam kreeg toebedeeld. Samen waren ze goed voor 126 punten. Nieuw is ook de Fin Joel Salonen, die in eigen land op het hoogste niveau heeft gespeeld en vorig jaar op het hoogste niveau in Italińā¬ę actief was. Hij gaat waarschijnlijk in ńā¬©ńā¬©n lijn spelen met een andere nieuwkomer, Dave Iannazzo. De Tilburgse topscorer van vorig seizoen, Jeff Trembecky, is ook weer van de partij, waardoor het scorend vermogen van Trappers een stuk groter lijkt dan vorig jaar het geval was. Als Casey Vanschagen dit seizoen het aantal √āstomme√ā strafminuten onder controle houdt, kan de Tilburgse publieksfavoriet wellicht ook een grotere bijdrage leveren. Hij gaat in ńā¬©ńā¬©n lijn spelen met Bert van de Braak en Peter van Biezen, een lijn die het niet aan enthousiasme, werklust en energie zal ontbreken. Voor de jonge Tilburgse aanvallers die zich vorig jaar in de Challenge Cup zo prominent lieten zien, lijkt een rol in het tweede team weggelegd.

Sleutelspeler: Doug Stienstra. Een van meest onderschatte spelers van Nederland. Zowel in Nijmegen als in Amsterdam liet hij anderen veel beter spelen, was hij niet te beroerd om het vuile werk op te knappen en weet hij ook zelf het net wel te vinden. Een intelligente ijshockeyer, die alles in huis heeft om Tilburg een niveau beter te laten spelen.

Oog voor Talent: De inmiddels 21-jarige Robbert Maas tekende in de Challenge Cup voor gemiddeld ńā¬©ńā¬©n punt per wedstrijd en zal hopen op een kans om zich te bewijzen in geval van schorsingen of blessures.

Sleutelvraag: Kan Trappers omgaan met de favorietenrol?

Hoop: Tilburg Trappers heeft dit seizoen stevig ingekocht en beschikt over een solide selectie met weinig zwakke punten. Vooral het aanvallend vermogen van de ploeg lijkt er fors op vooruit gegaan. Defensief en in het doel ziet het er ook solide uit, waardoor Trappers de favoriet is voor de hoofdprijzen.

Twijfel: De afgelopen jaren bleek vaak dat spelers die van andere clubs in Nederland naar Trappers kwamen in Noord-Brabant hun oude niveau niet konden evenaren. Josh Oort is hier een goed voorbeeld van, evenals Ryan van Diemen. Met John Versteeg, Bert van de Braak en Doug Stienstra komt een belangrijk deel van de nieuwkomers van elders uit Nederland. Het is de uitdaging van de nieuwe coach Dave Hyrsky om deze trend te doorbreken.

IJshockey.com-voorspelling: Tilburg pakt voor het eerst in jaren weer een hoofdprijs.