27 september 200400:00

Door Joep Meijsen

Preview: Tilburg Trappers

Nog maar enkele dagen en dan begint het nieuwe seizoen. IJshockey.com blikt de komende dagen uitgebreid vooruit naar de nieuwe jaargang. In de eerste aflevering: Tilburg Trappers.

Nieuw: Justin Bekkering, Scott Kirton, Ryan van Diemen
Vertrokken: Jan-Jaap Natte, Jason LafrenińāŇ°re, Leo van den Thillart, Sjon Wynia, Nicky Rohde, Timo Hurskainen, Kevin Maas

Vorig seizoen:
Teleurstellende competitie, maar de ploeg van Theo van Gerwen bereikte zowel de bekerfinale als de finale om het landskampioenschap. Onder de inspirerende leiding van de teruggekeerde Sjon Wynia knokte Trappers in de play-offs eerst vanuit achterstand terug tegen Heerenveen en bracht de ploeg daarna het machtige Amsterdam aan het wankelen. |

Doel: Over deze positie hoeft coach Theo van Gerwen zich het minste zorgen te maken. Martin Trommelen groeide vorig seizoen uit tot een van de beste spelers in de Superliga, terwijl ook Marcel den Hartog het hoogste niveau in Nederland aankan. De enige twijfel betreft de blessuregevoeligheid van Trommelen, ruimschoots de oudste speler in de selectie.

Defensie: Het vertrek van Leo van den Thillart slaat een enorm gat in de defensie van Trappers. Van den Thillart was goed voor enorm veel speelminuten, was belangrijk in de opbouw en zorgde voor veel routine in ploeg van Trappers. Als vervanger werd Justin Bekkering aangetrokken. Een solide verdediger, maar vooral opbouwend een stuk minder dan Van den Thillart. Veel meer druk zal daarom komen te liggen op captain Rody Jacobs om de defensie te leiden, terwijl de zich snel verbeterende Bjorn Willemse veel meer ijstijd zal krijgen. Van Gerwen heeft nog wel de stabiele Rus Stanislav Nazarov in de selectie, terwijl Jeffrey van Iersel ook al jaren in stilte zeer solide speelt. De jeugdige Stefan Mathijsen completeert een defensie.

Aanval: Van de top zes topscorers van Tilburg Trappers in de play-offs vorig jaar maken alleen Jeff Trembecky en Dennis ten Bokkel nog deel uit van de selectie van Theo van Gerwen. Trembecky toonde zich het hele seizoen een trefzekere en ervaren aanvaller die vooral met zijn harde schot voor veel onrust zorgde. Tilburg zal dan ook blij zijn met zijn terugkeer.

Casey Vanschagen kende een goede start van het seizoen, maar was tijdens de reguliere competitie en de play-offs grotendeels onzichtbaar. Blijft echter een zeer lastige ijshockeyer voor iedere tegenstander en een gegarandeerde hit bij het publiek. Voor de lepe Jason LafrenińāŇ°re komt de zeer ervaren prof Scott Kirton. Vorig jaar actief voor drie clubs in de East Coast Hockey League, is het vooral een speler die anderen beter moet laten spelen.

Ryan van Diemen komt over van Geleen. Kende een moeizame start in Nederland, maar tekende vorig jaar bij het moeizaam draaiende team uit Limburg voor een uitstekend seizoen met 43 punten in 35 wedstrijden. Ook goed voor flink wat strafminuten. Peter van Biezen kende een wat tegenvallend jaar na mislukte pogingen om in het buitenland aan de slag te gaan. Kan dit jaar met frisse moed aan het werk om zijn belofte in te lossen, ondanks zijn jaren van ervaring is hij nog steeds maar 21 jaar oud.

Spelers als Joep Andries en Steve Linders zullen ook meer verantwoordelijkheid moeten nemen, terwijl de zich nog altijd verbeterende Dennis ten Bokkel cruciaal kan zijn voor de ploeg. Komt Sjon Wynia nog terug?

Sleutelspeler: Rody Jacobs. Heeft door het vertrek van Leo van den Thillart nog meer verantwoording gekregen in de defensie en zal zich nog nadrukkelijker met de opbouw moeten bemoeien. Als hij een superseizoen draait, draait Trappers een superseizoen.

Oog voor talent: De 19-jarige Mark Donders was vorig seizoen een van de dominante spelers in de Eerste Divisie. Deed vorig jaar al volop mee in het eerste team en kwam tot ńā¬©ńā¬©n goal en vier assists. Heeft de juiste mentaliteit en veel capaciteiten en kan dat dit seizoen volop etaleren op het hoogste niveau.

Sleutelvraag: Wanneer komt Wynia?

Hoop: Tilburg Trappers bewees vorig seizoen dat de ploeg de juiste mentaliteit heeft om het iedere tegenstander moeilijk te maken en op het juiste moment te pieken. In een Eredivisie waarin het niveau wat gedaald is, kon dat wel eens genoeg zijn om voor het eerst sinds jaren weer een hoofdprijs te pakken.

Twijfel: Hoe gaat Theo van Gerwen om met zijn dubbelfunctie als hoofdcoach van Tilburg en bondscoach? Oranje heeft een enorm druk seizoen met een langdurig trainingskamp, Olympische kwalificatie en een wereldkampioenschap in eigen land.

IJshockey.com-voorspelling: Tilburg pakt een prijs, maar niet de landstitel. Op zeker in de play-offs.