23 december 200500:00

Door Joep Meijsen

Preview Trappers - Eaters

Vanavond barst de tweede strijd om een plek in de bekerfinale los. Tilburg Trappers heeft het thuisvoordeel tegen Eaters Geleen. IJshockey.com kijkt vooruit naar de best-of-three serie.

Onderlinge stand: Als de onderlinge resultaten tot nu toe dit seizoen een aanwijzing zijn, gaat Tilburg Trappers dankzij het thuisvoordeel door naar de finale. Beide ploegen wonnen namelijk hun thuiswedstrijden in de vier confrontaties tot nu toe. Beide ploegen zijn sowieso dit seizoen sterker in eigen huis dan op reis. De onderlinge stand is 2-2, waarbij Geleen qua doelpunten het voordeel heeft, 17-15. Eaters won ook de meest recente wedstrijd.

Topscorers: Beide teams hebben twee spelers in de top tien van topscorers. Voor Tilburg Trappers betreft het twee van de nieuwe aankopen dit seizoen, Doug Stienstra en Dave Iannazzo. Beide spelers stonden regelmatig in ńā¬©ńā¬©n lijn en dat werkte vooral aan het begin van het seizoen uitstekend. Stienstra heeft veertig punten in 23 wedstrijden, terwijl Iannazzo in dezelfde hoeveelheid wedstrijden tot 38 punten kwam. Ook Joel Salonen en John Versteeg lopen op een gemiddelde van meer dan een punt per wedstrijd. Ook bij Geleen twee nieuwkomers in de top van de topscorerslijst. Ryan Held en Jason Silverthorn kwamen ieder tot 32 punten in 20 wedstrijden, waarbi ook Chad Euverman en Jamie Visser op een gemiddelde van meer dan een punt per wedstrijd zitten. Voor de laatstgenoemde is dat wel bijzonder, omdat hij met 117 strafminuten vooralsnog de penaltykoning van de Nederlandse liga is.

Defense: Verdedigend lijkt het bij Trappers iets beter te zitten dan bij Geleen. Trappers incasseerde dit seizoen pas 64 treffers, terwijl de verschillende goalies van Geleen gezamenlijk 77 keer moesten vissen.

Compleet: Bij Tilburg Trappers ontbreekt de ontslagen coach Dave Hyrsky. Hij legde nog beslag op de tweede plaats in de bekercompetitie, maar de matige resultaten in de reguliere competitie kosten hem zijn hoofd. Theo van Gerwen is vanavond voor het eerst verantwoordelijk voor de prestaties van het eerste team van Trappers. Joel Salonen ontbrak afgelopen weekeinde wegens griep, maar wordt terugverwacht in de opstelling. Eaters Geleen haalt opgelucht adem nu de tuchtcommissie bijeen is geweest en uitspraak heeft gedaan in een zaak tegen Brad McDonald, hierdoor is hij vanavond gewoon speelgerechtigd.

Recente resultaten: Tilburg Trappers verloor vier van de laatste vijf wedstrijden. Alleen een bekerwedstrijd in Amsterdam werd in winst omgezet. Eaters Geleen verloor ook drie van de laatste vier wedstrijden. Die ene zege is echte r wel van belang hier, want die werd juist tegen Tilburg Trappers behaald.

Voorspelling: Het thuisvoordeel van Trappers lijkt de doorslag te kunnen geven in deze serie, maar het is de vraag hoe Tilburg zich heeft hersteld van het tumult van deze week. Eaters Geleen beschikt over een selectie met veel ervaren buitenlanders, die op het juiste moment zouden moeten kunnen pieken.