OKT Hun Ned5 vierde goal door Joly

6 september 202019:13

Door Joep Meijsen

Raphael Joly gaat Erfurt coachen

Oud-international Raphael Joly heeft zijn eerste baan als hoofdcoach te pakken. De Nederlandse-Canadees gaat aan de slag bij TecArt Black Dragons Erfurt uit de Oberliga Nord.

Hij volgt bij de club Fred Carroll op, die ooit een jaar als assistent-coach van Oranje fungeerde. De club denkt met Joly een jonge coach tevonden te hebben die de club met moderne trainingsmethoden verder gaat helpen. 'We zijn ervan overtuigd met Raphael Joly een type trainer te hebben gecontracteerd die behalve het uitoefenen van zijn functie als hoofdcoach ook de ontwikkeling van spelers in onze organisatie verder gaat helpen en de talentontwikkeling gaat verbeteren', meldt Erfurt in een verklaring.

De 31-jarige Joly moest zijn loopbaan enkele jaren geleden vanwege een ernstige medische aandoening beëindigen. Hij speelde in Nederland voor Nijmegen, Tilburg en Den Haag en werd daarna een vaste waarde bij Duisburg Füchse. Bij die club fungeerde hij vorig jaar al als assistent-coach. Hij speelde met Oranje drie wereldkampioenschappen en won met Nederland zowel in het Spaanse Jaca als Tilburg promotie.

Hij was ook onderdeel van de prominentste Nederlandse ploeg van de afgelopen jaren, die in 2012/13 het pre-Olympisch kwalificatietoernooi in Boedapest won en zich plaatste voor de laatste voorronde tegen Duitsland, Italië en Oostenrijk. Joly had in die Olympische kwalificatie in zes wedstrijden negen punten. In dat jaar won hij met Den Haag ook het kampioenschap van Nederland en de Jack de Heer-trofee als topscorer van het seizoen.