Groepsfoto van de winnaars van de awards in 2016.
Groepsfoto van de winnaars van de awards in 2016. — © Marco Spelten (IJshockey.com)

18 september 202212:17

Door Joep Meijsen

RBS 2022: Uitreiking van de awards

Het aftellen naar de finale om de Ron Berteling Schaal is officieel begonnen. De supercup van het Nederlandse ijshockey is echter niet de enige prijs die zaterdagavond in Amsterdam wordt uitgereikt.

Het offici√ęle startsein van het nieuwe ijshockeyseizoen in Nederland is ook een moment om nog even stil te staan bij de voorbije ijshockeyjaargang. Dat seizoen was bijzonder succesvol voor de twee deelnemende ploegen. UltimAir Hijs Hokij Den Haag won met de beker en het landskampioenschap de twee binnenlandse hoofdprijzen en Unis Flyers Heerenveen pakte het kampioenschap in de Beneliga. De twee teams waren vorig jaar duidelijk de sterkste twee in Nederland, waardoor de Ron Berteling Schaal een interessante indicatie is van waar de twee ploegen na een lange, hete zomer staan.

IJshockey Nederland heeft een heel programma opgetuigd rond de Ron Berteling Schaal. De opening van het nieuwe seizoen wordt traditioneel ook gebruikt om de individuele awards over het voorbije jaargang uit te reiken. Nu de Ron Berteling Schaal voor het eerst sinds 2019 weer op de agenda staat, kan ook die traditie weer in ere worden hersteld. Vorig jaar gebeurde die onthulling van de verschillende awards nog via video's.

In totaal gaat het om zes individuele prijzen, waarvan eentje, de Jack de Heer Trofee voor de topscorer van het seizoen in de hoogste Nederlandse ijshockeycompetitie de minst spannende is. Die wordt uitgereikt op basis van de topscorerslijst van vorig jaar. De winnaar is de opvolger van de Canadees Trevor Petersen die in het seizoen 2019-20 de topscorer was in de hoogste Nederlandse competitie. Het gaat daarbij dus om spelers die uitkomen in de Beneliga. De prijs is genoemd naar de eeuwig topscorer van Oranje, Jack de Heer.

Meest waardevolle speler

De absolute hoofdprijs is ieder jaar de Frans Henrichs Bokaal, toegekend aan de meest waardevolle Nederlandse speler van de hoogste Nederlandse ijshockeycompetitie. Vorig jaar werd deze prijs uitgereikt aan Levi Houkes van Select 4-U Nijmegen Devils. In de jaren daarvoor waren Nick Verschuren (Geleen) en Jurryt Smid (Den Haag) de winnaars van deze prijs die ooit door sportverslaggever Frans Henrichs ter beschikking werd gesteld.

Trevor Hunt van Heerenveen legde vorig jaar beslag op de Wil van Dommelen Trofee voor de beste verdediger. Ook hij krijgt rond de finale om de Ron Berteling Schaal in Amsterdam komende zaterdag een opvolger. Dat geldt ook voor doelman Martijn Oosterwijk van Unis Flyers Heerenveen die de Gobel-De Bruyn Trofee voor de beste doelverdediger in de hoogste Nederlandse ijshockeycompetitie ontving.

Wie wint de Bennie Tijnagel Trofee?

Het Nederlandse ijshockey heeft sinds het seizoen 2010-11 ook een award voor de beste jonge speler, genoemd naar oud-international Bennie Tijnagel die al op piepjonge leeftijd debuteerde bij Nijmegen en uitgroeide tot een van de beste spelers in de Nederlandse ijshockeygeschiedenis. Tijnagel kwam in 2005 op 41-jarige leeftijd om het leven bij een auto-ongeluk. Bjorn Borgman van Den Haag won vorig jaar deze prijs, die de afgelopen jaren ook door Ernesto Klem en Wouter Sars werd gewonnen.

Ook Team Stripes wordt niet vergeten bij de uitreiking van de individuele awards over het seizoen 2021/22. De naar oud-scheidsrechter Wim Kuit genoemde trofee werd vorig jaar gewonnen door Jeroen Klijberg. De naam van de jonge linesman staat nu in een rijtje met namen als Nick Verbruggen, Martin de Wilde, Ramon Sterkens en Joep Leermakers.

Kaartverkoop in volle gang

De wedstrijd om de Ron Berteling Schaal 2022 tussen Den Haag en Heerenveen op 24 september staat in het teken van de Stichting Hartekind, een organisatie die zich inzet voor het vergroten van de overlevingskansen van kinderen met een aangeboren hartafwijking. De wedstrijd begint op 17.00 uur. De kaartverkoop via Ticketpoint is inmiddels in volle gang. Tickets kosten ‚ā¨16,30 inclusief servicekosten, maar exclusief ‚ā¨1,30 administratiekosten per bestelling.