Ron Berteling als trainer in actie bij Alcmaria Flames
Ron Berteling als trainer in actie bij Alcmaria Flames — © Facebook Ron Berteling

11 augustus 202013:28

Door Joep Meijsen

Ron Berteling gaat Oranje U20 coachen

Recordinternational Ron Berteling wordt toegevoegd aan de technische staf van Oranje U20. Hij werkt daarin komend jaar nauw samen met Theo van Gerwen en Wil Zwarthoed.

Het Nederlands team U20 begint later deze maand aan de voorbereiding op het komende seizoen. De afgelopen jaren stond Theo van Gerwen als hoofdcoach in de bank bij Jong Oranje, maar het wordt voor hem steeds lastiger om die functie te combineren met die van directeur en technisch directeur van de ijshockeybond.

Daarop werd de zoektocht gestart naar een mogelijke opvolger, waarbij met Ron Berteling al snel een geschikte kandidaat werd gevonden. Berteling is niet alleen recordinternational, hij werd als hoofdcoach in de oude Eredivisie meerdere malen kampioen van Nederland en verzette onder meer in Amsterdam, Leiden en Alkmaar bergen werk in de jeugdopleiding.

Ron Berteling (62) heeft enorm veel zin in de klus. ‚ÄėToen ik door Theo benaderd werd, hoefde ik niet lang na te denken. Ik kijk er naar vooruit om jonge, talentvolle Nederlandse spelers verder te helpen in hun ontwikkeling en richting de nationale ploeg. Ik heb na prachtige jaren afscheid genomen van Alkmaar en dit is een mooie manier om betrokken te blijven bij de sport.‚Äô

Theo van Gerwen gaat zijn verantwoordelijkheden geleidelijk overdragen aan Berteling. ‚ÄėIk heb ontzettend genoten van het werken met de U20-spelers. Het is een mooie lichting spelers en als ik naar de U18 en de Talententeams kijk, komt er nog veel meer aan. Ik ben ontzettend blij dat Ron zich in gaat zetten. Hij heeft veel ervaring en geen verdere verplichtingen. Daarmee kan hij zich helemaal richten op de U20‚Äô, aldus Van Gerwen.

De voorbereiding van de U20 begint dit jaar op 23 augustus met de eerste van twee centrale trainingen. De selectiegroep is daarbij in twee delen opgedeeld, waarbij de andere helft acht dagen later op het ijs staat. Op 21 september spelen de twee groepen een onderlinge oefenwedstrijd.

De U20 van de mannen speelt van 8 tot en met 14 februari het kampioenschap in het Servische Belgrado. Tijdens het Divison IIB-toernooi treft Nederland op Belgi√ę, China, IJsland, Kroati√ę en Servi√ę.