Den Haag won in 2019 de laatste editie van de Ron Berteling Schaal door in overtime Nijmegen te verslaan
Den Haag won in 2019 de laatste editie van de Ron Berteling Schaal door in overtime Nijmegen te verslaan — © Marco Spelten (IJshockey.com/Actiefotografie.nl)

28 augustus 202208:32

Door Joep Meijsen

Ron Berteling Schaal in Amsterdam moet spannend ijshockeyfeest worden

Den Haag en Heerenveen openen op 24 september het Nederlandse ijshockeyseizoen met de wedstrijd om de Ron Berteling Schaal. De traditionele openingswedstrijd staat na enkele jaren van afgelasting door corona weer op de agenda en moet een mooi ijshockeyfeest worden.

Het zijn UltimAir Den Haag en Unis Flyers Heerenveen die tegenover elkaar staan in de naar recordinternational Ron Berteling genoemde supercup. Den Haag won vorig jaar de Nederlandse dubbel door zowel in de bekerfinale als in de eindstrijd om de landstitel te winnen van Heerenveen. Daarmee biedt de eerste wedstrijd van het seizoen direct een inzicht in hoe de twee sterkste clubs van vorig jaar door de zomer heen zijn gekomen.

Het belooft in Amsterdam een mooi ijshockeyfeest te worden. De finales van vorig jaar waren allebei spannende wedstrijden die uiteindelijk met één doelpunt verschil werden beslist. In de bekerfinale in Den Haag had Jeffrey Melissant twee goals en een assist in de 3-2 zege voor Hijs Hokij Den Haag. In de finale van de Final Four in Utrecht was het Ronald Wurm die het winnende doelpunt scoorde in een 4-3 zege.

Den Haag verdedigende kampioen

Met Den Haag staat ook de laatste winnaar van de Ron Bertelingschaal op het ijs in Amsterdam. In september 2019 versloeg de Haagse ploeg van coach Chris Eimers in een zinderende finale de regerende landskampioen Select 4-U Nijmegen Devils. Den Haag scoorde toen in de slotminuut via Jasper Kick de gelijkmaker, waarna Doug Rose in de extra tijd het winnende doelpunt voor zijn rekening nam.

De Ron Berteling Schaal staat sinds het seizoen 2009-2008 op het programma. Tilburg Trappers is de recordhouder met zes titels. De prijs is genoemd naar recordinternational Ron Berteling en de finale wordt dit jaar gespeeld op de baan waar Berteling zijn ijshockeyloopbaan is begonnen.Berteling werd vorig jaar in Amsterdam ge√ęerd met de opening van een naar hem genoemde ruimte: de Ron Berteling Zaal.

Kaartverkoop inmiddels begonnen

Ook internationaal werd hij onderscheiden. In februari 2020 kende de internationale ijshockeyfederatie IIHF aan Beteling de Torriani Award toe. Afgelopen mei kon hij de prestigieuze prijs eindelijk in ontvangst nemen tijdens de Hall of Fame Induction-ceremonie van de federatie tijdens het WK ijshockey in het Finse Tampere. Berteling speelde tussen 1976 en 1999 213 interlands voor Nederland, waaronder de Olympische winterspelen in Lake Placid in 1980. Hij won als speler en als coach talloze hoofdprijzen in het Nederlandse ijshockey en is nu als coach betrokken bij de U20 van Oranje.

De wedstrijd op 24 september staat in het teken van de Stichting Hartekind, een organisatie die zich inzet voor het vergroten van de overlevingskansen van kinderen met een aangeboren hartafwijking. De wedstrijd begint op 17.00 uur. De kaartverkoop via Ticketpoint is inmiddels begonnen. Tickets kosten ‚ā¨16,30 inclusief servicekosten, maar exclusief ‚ā¨1,30 administratiekosten per bestelling.