31576298268 5dae3d9c20 k

28 oktober 201807:52

Roundup: Hijs wint derby en Leuven naar halve finale

In de Nederlandse bekercompetitie won Den Haag de derby tegen Zoetermeer en won Heerenveen in en tegen Amsterdam. In België verzekerde Leuven een plek in de halve finale na een bloedstollend duel tegen Antwerpen.

Zoetermeer Panters - Cairox Hijs Hokij Den Haag

In Zoetermeer was Oliver Pataky de grote man aan Haagse zijde. De Slowaakse aanvaller scoorde een hattrick in de eerste periode en legde daarmee de basis voor de Haagse overwinning. De eerste twee goals van Pataky waren ook nog eens shorthanded en bij alle goals was Raymond van der Schuit goed voor een assist.

Vroeg in de tweede periode deed Berry Donders wat terug namens Zoetermeer. Zes minuten later herstelde Mike Verschuren de marge van drie goals. Diep in de derde periode zorgde Cas Staps voor het slotakkoord. De aanvaller van Zoetermeer bepaalde de eindstand op 2-4.

Door de overwinning is Den Haag hard op weg naar het veilig stellen van een plek bij de bovenste vier. Hijs heeft een voorsprong van 4 en 6 punten op respectievelijk Amsterdam en Zoetermeer. Daarnaast heeft Hijs pas zes wedstrijden gespeeld. Qua verliespunten doet Hijs het zelfs beter dan nummer 3 Nijmegen.

Amsterdam Tigers - UNIS Flyers Heerenveen

Heerenveen moest in de Jaap Edenhal lang wachten op de openingstreffer. Pas in de slotminuut van de eerste periode wist Adam Bezak ex-Flyer Jorrit Vos te passeren. Halverwege de tweede periode nam Heerenveen verder afstand. In een tijdsbestek van twee minuten scoorde Flyers tweemaal via Jasper Nordemann en Trevor Hunt. De Canadees Todd Ratchford zorgde in de slotperiode voor de 0-4 en de definitieve beslissing.

Via treffers van de jonge Dean Versteeg en Connor Barette kwam Amsterdam nog wel terug tot 2-4. Vier minuten voor tijd bepaalde Pippo Limnell echter de eindstand op 2-5 in het voordeel van de Friezen. Heerenveen verstevigde daarmee de tweede plek op de ranglijst. Voor Amsterdam wordt plaatsing voor de halve finales nu erg lastig.

Spannende ontknoping in de Belgische beker

Leuven Chiefs en Antwerpen Phantoms zorgden voor spektakel op de zaterdagavond. Phantoms leek tien minuten voor tijd op weg naar een plek bij de eerste vier toen Kevin de Winter Antwerpen op een 3-4 voorsprong zette. Vijf minuten later bracht Boris Kolyasnikov Leuven toch weer langszij. De held van de avond werd Pieter-Jan Wouters. Aangezien Leuven moest winnen, haalde Leuven de goalie naar de kant voor een extra veldspeler. Vijf seconden voor het eindsignaal was het Wouters die de winnende treffer maakte, zijn tweede doelpunt van de avond.

In de andere wedstrijd won Luik met 3-12 van Turnhout. Naar alle waarschijnlijkheid zal Luik in de halve finales aantreden tegen Leuven en mag Mechelen het opnemen tegen Herentals. Die ploegen spelen zondag de laatste wedstrijd, bij winst van Mechelen mag die ploeg het opnemen tegen Luik in de halve finale.