New Jordal Amfi
— © Stian Lysberg Solum

11 oktober 202007:42

Door Remco

Saturday round-up: Oranje onderonsje in Zweden, nieuwe hal in Oslo en Eerste Divisie

Zaterdag was de clash in de Zweedse SDHL tussen het Göteborg van Esther de Jong en SDE met Hamers, Wielenga, Dijkema en Zwarthoed. SDE won het duel met 3-0. Verder in deze round-up de uitslagen van de Eerste Divisie en een nieuwe ijshal voor het Noorse ijshockey.

De winst van SDE op Göteborg had wederom een mooi Nederlands tintje ondanks het ontbreken van Marée Dijkema aan de kant van SDE. Savine Wielenga scoorde haar eerste goal van het seizoen. Zij zorgde in de 32e minuut voor de derde en uiteindelijk ook laatste treffer van de wedstrijd. Kayleigh Hamers pikte de assist op bij de goal van Wielenga, Hamers had ook al een assist op de openingsgoal van de Hongaarse Lili Pinter. Voor Pinter was het alweer haar derde goal van het seizoen. De Britse Leanne Ganney zorgde voor het tweede doelpunt van SDE.

Hamers leidt SDE qua punten. De verdedigster heeft in acht wedstrijden gezorgd voor twee doelpunten zes assists.

Zondag ontmoet SDE om 16.10 uur in eigen huis HV71. Inzet van dit duel is de vierde plek op de ranglijst. SDE staat momenteel vijfde met 11 punten uit 8 wedstrijden. HV71 heeft twee punten meer dan SDE. Göteborg staat onderaan in de SDHL met slechts één punt. Zij spelen op zondag wederom in Stockholm, ditmaal tegen AIK. Deze ploeg staat één plek hoger maar heeft al wel 6 punten behaald.

Bekijk hier een korte samenvatting van SDE ‚Äď G√∂teborg.

https://www.sdhl.se/play/video...

Eerste Divisie

Zaterdagavond vonden de eerste duels in de Eerste Divisie plaats. Yeti’s Breda boekte een knappe uitzege door Dordrecht Lions met 3-6 te verslaan. Nijmegen Devils won ook buitenshuis, de Nijmegenaren waren met 2-5 te sterk voor Smoke Eaters Geleen. Tenslotte wist OrangeGas Capitals Leeuwarden wel thuis te winnen. Capitals had wel een overtime nodig om Utrecht Dragons te verslaan met 5-4.

Vandaag gaat de actie verder in de Eerste Divisie met de volgende wedstrijden:

17.00 uur: Hijs Hokij Den Haag ‚Äď GIJS HEPRO Groningen
20.00 uur: Tilburg Trappers ‚Äď Eindhoven Kemphanen

Versterking Kemphanen

Eindhoven Kemphanen heeft vlak voor de start nog een nieuwe speler mogen verwelkomen. Eruan Hendriks keert terug bij de club waar hij jarenlang in de jeugd heeft gespeeld. De 19-jarige Hendriks vertrok vier jaar geleden naar Tilburg. De verdediger kwam ook uit voor Nederland onder 20 tijdens het laatste WK. Hendriks kan zondag al spelen tegen Tilburg.

Nieuwe ijshal in Oslo

Ook in Noorwegen is de competitie alweer in volle gang. Gister vond er in de hoofdstad Oslo een speciale wedstrijd plaats. Het nieuwe Jordal Amfi stadion werd daar geopend met de wedstrijd tussen thuisclub V√•lerenga en Gr√ľner. Het oude Jordal Amfi werd begin jaren vijftig gebouwd en werd gebruikt voor de Olympische Spelen van 1952. Er vonden later ook twee A-WK‚Äôs plaats in het fraaie stadion en het Nederlands team speelde er in 2004 het B-WK en behaalde een bronzen plak achter winnaar Wit-Rusland en het zilveren Noorwegen. Belgi√ę was toen ook van de partij maar degradeerde.

Het oude Jordal Amfi in 1952
Het oude Jordal Amfi in 1952

Het oude stadion werd in 2017 gesloopt en na drie jaar kan eindelijk het nieuwe complex worden gebruikt. Tijdens deze drie jaar moest Vålerenga uitwijken naar een andere, kleine ijshal in Oslo. Het nieuwe Jordal Amfi moet één van de meeste groene ijshallen ter wereld worden. Dat moet worden bereikt met zonnepanelen op een groen dak en een systeem waarbij de overtollige warmte uit het koelsysteem kan worden gebruikt om de hal te verwarmen wanneer dat nodig is.

Het nieuwe Jordal Amfi
Het nieuwe Jordal Amfi

Vålerenga won de eerste thuiswedstrijd in het nieuwe stadion met 4-1. Het eerste doelpunt kwam echter op naam van de Zweedse aanvaller Carl Wessenius van de bezoekers. Vålerenga staat dankzij de overwinning alleen op kop in de Noorse Fjordkraft-ligaen. De ploeg heeft negen punten uit drie wedstrijden. Ook het Manglerud Star van oud-international Dave Livingston deed goede zaken. Manglerud, gelegen in een buitenwijk van Oslo, won met 4-7 van Storhamar en staat nu op een vierde plek met vijf punten uit drie wedstrijden.

New Jordal Amfi
— © Stian Lysberg Solum