Geleen Eaters Eetu Moksunen

22 februari 202023:46

Door Joep Meijsen

Saturday roundup: Den Haag wint generale, weer verlies Eaters en Panters, zege Luik

Den Haag won de generale repetitie voor de finale om het landskampioenschap volgende week in Thialf met 2-3 van Heerenveen. Geleen en Zoetermeer verloren voor de tweede keer dit weekeinde, met volop impact op de play-off-kwalficatie en Luik won uit bij Mechelen.

Het was een boeiende speeldag in de Beneliga, met volop ontwikkelingen. Zo werd in Thialf alvast een voorproefje gespeeld op de grote finale om het landskampioenschap dat op 1 maart gespeeld wordt. Daarin kwam Heerenveen via een goal van Brent Janssen vroeg op voorsrpong, maar zag Den Haag via Stef Overweg langszij komen en vervolgens via Mike van Oeveren zelfs op voorsprong komen.

In de tweede periode was Stijn Knoop de maker van het derde doelpunt van Den Haag. Flyers kwam in de slotperiode nog terug tot op een goal via Juha Kiiholma, maar kwam in het restant van de speeltijd niet meer tot de gelijkmaker, eindstand 2-3. Ruim tweeduizend toeschouwers zagen de wedstrijd. Het was de tweede nederlaag in reguliere speeltijd voor Flyers tijdens de Beneliga-competitie, maar de eerste plaats op de ranglijst kan de ploeg al niet meer ontgaan.

De strijd om de tweede plaats blijft wel spannend. Den Haag deed met de winst goede zaken, maar Herentals en Luik wonnen ook. Zij hebben respectievelijk vier en zes punten minder dan Den Haag, maar wel twee wedstrijden minder gespeeld. Daarmee lijkt de ontknoping van de Beneliga richting de play-offs pas bij de laatste wedstrijden beslist te worden.

Ook onderin de ranglijst blijft het nog spannend. Herentals boekte een 7-2 overwinning op Zoetermeer, dat daarmee voor de tweede keer in het weekend verloor. Preston Shupe en Jacques de Ceuster scoorden ieder twee keer voor Herentals, dat ook Nathan Pancel, Mitch Morgan en Robert Lepine tot scoren zag komen. Joy Turpijn en Jay Huisman scoorden de Panters-goals.

Door het verlies blijft Zoetermeer vooralsnog op de negende plaats staan, gelijk in punten met nummer acht Mechelen, dat vanavond verloor van Luik. De achtste ploeg plaatst zich nog nipt voor de post-season, de nummer negen niet. Luik won het duel tegen de Golden Sharks overigens met 1-3 en bewees daarmee Panters in ieder geval een dienst. Bryan Kolodziejczyk scoorde twee keer, Brett Oliphant Ă©Ă©n keer en zowel Alexandre Bremer als Bryan Henry hadden twee asssits. Elia Urlings had de enige treffer namens Mechelen. Beide teams hebben nog twee wedstrijden te gaan.

Hun achterstand op Geleen, de nummer zes van de ranglijst, bedraagt vijf punten, waarbij Eaters nog maar een duel op het programma heeft staan. Eaters verloor ook voor de tweede keer dit weekeinde. Tegen directe rivaal Leuven Chiefs werd met 3-4 verloren. Leuven heeft daarmee nu minder verliespunten dan Eaters met nog drie wedstrijden op het programma.

Dean Thurura bracht Leuven in Glanerbrook op voorsprong, maar Vadim Gyesbreghs bracht de teams niet veel later op gelijke hoogte. Via goals van Dries Blockx en Jeffie Versin greep Leuven daarna in de tweede doorgang ruimschoots het initiatief, maar via Yoren de Smet en Tom Marx kwam Eaters ruim vijf minuten voor het einde weer gelijk. De laatste minuut van de reguliere speeltijd liep al toen Adam Logozzo Leuven alsnog de punten bezorgde, 3-4.

Archieffoto: Jan Hofstede