82428349 10220892664170361 68079513723994112 O

25 januari 202022:45

Saturday roundup: Nederlandse ploegen winnen

De Nederlandse ploegen waren zaterdagavond succesvol in de Beneliga. Heerenveen won thuis van Luik, Den Haag won knap in Mechelen en Geleen boekte een ruime overwinning in en tegen Antwerpen.

UNIS Flyers Heerenveen – Bulldogs Luik

Luik speelde tot zaterdagavond pas negen wedstrijden in de Beneliga. De Waalse formatie stond vijfde met 14 punten minder dan Heerenveen, maar qua verliespunten stond Luik op een tweede plek. Daarmee kon de ontmoeting in Thialf zeker worden gekwalificeerd als een topper. En deze topper begon bijzonder aantrekkelijk. Flyers liep binnen een minuut tegen twee straffen aan en de bezoekers wisten daar wel raad mee. Jessyko Bernard opende de score op aangeven van Jordan Paulus.

Na bijna vijf minuten viel de gelijkmaker al. Brent Janssen benutte een rebound na een iznet van Juha Kiilholma. Heerenveen kwam in de tiende minuut op voorsprong tijdens de eerste Friese powerplay van de avond. Trevor Petersen liet goalie Pasquale Spano kansloos met een hard schot: 2-1. Die stand bleef lang op het bord staan, totdat de tweede powerplay voor Flyers aanbrak. Ditmaal schoot Trevor Hunt de puck langs Spano voor de 3-1.

Luik produceerde vroeg in de derde periode de aansluitingstreffer. Verdediger Frank Neven klopte Martijn Oosterwijk met een schot vanaf de blauwe lijn. Daarmee werd de derde periode nog extra spannend, maar doelpunten zouden er niet meer vallen. Heerenveen heeft door de zege de koppositie extra stevig in handen. Flyers heeft negen punten voorsprong op naaste achtervolger Herentals dat nog wel een wedstrijd tegoed heeft.

Archieffoto: Jan Hofstede

Golden Sharks Mechelen – Hijs Hokij Den Haag

Den Haag blijft meedoen om de bovenste plekken na een knappe zege in Mechelen. Bij Den Haag ontbraken Jasper Kick, Maurice van der Schuit, Bjorn Borgman en goalie Julian van Nes. De twee laatstgenoemden spelen met Nederland U20 het WK in Zuid-Korea. Tom Barendregt, de andere reservegoalie in Den Haag, is in de Verenigde Staten om opnieuw het gevecht aan te gaan met leukemie. Clint Soer pakte daarom zijn spullen weer in de tas en nam in Mechelen plaats in de spelersbank.

Na drie minuten zag Chris Eimers ook Mike van Oeveren uitvallen nadat hij in het gezicht geraakt werd door een puck. Tot overmaat van ramp kwam Mechelen ook nog op voorsprong via Kevin de Winter. Captain Alan van Bentem bracht Den Haag in de dertiende minuut op gelijke hoogte. Vijf minuten in de tweede periode bracht import-aanvaller Zach Doerring Den Haag op voorsprong: 1-2.

Vier minuten voor het einde van de wedstrijd zorgde Joey Oosterveld voor zekerheid. De Oranje-international bepaalde de eindstand op 1-3. Den Haag nadert daardoor Herentals tot op één punt, maar de Belgen hebben wel een wedstrijd minder gespeeld. Voor Mechelen blijft het knokken om een plek in de play-offs. De Sharks staan nu nog negende met één punt minder dan Nijmegen en Zoetermeer.

Antwerp Phantoms – Microz Eaters Limburg

Eaters had een makkelijke avond in Antwerpen. De mannen uit Geleen wonnen met 0-9 met onder andere twee goals van Marco Postma en Marek Malinsky. Door de zege klimt Geleen naar de vijfde plaats en komt het qua punten gelijk met Luik. Geleen heeft wel twee wedstrijden meer gespeeld dan Luik.