Savine Wielinga tijdens voorbereiding
Savine Wielinga tijdens voorbereiding — © Brigitte Jansen - https://www.fotobrigadejansen.nl

25 september 202119:00

Door Edwin Fischer

Savine Wielenga breekt been en mist OKT's ijshockeyvrouwen

Savine Wielenga (32) heeft vrijdag op de training van haar Zweedse club HV71 onder meer een kuitbeen gebroken. Daardoor is de captain van TeamNL ijshockeyvrouwen zeker niet inzetbaar tijdens het eerste OKT, dat over twee weken in het Poolse Bytom wordt gehouden. Ook een mogelijk tweede en beslissende OKT, half november, zal Wielenga moeten missen.

Wielenga liep de zware blessure tijdens de training van haar club HV71 op. 'Er is van alles in mijn enkel afgescheurd waardoor de breuk in het kuitbeen is ontstaan. Ik ben inmiddels geopereerd en er zitten voor acht weken 2 schroeven in de enkel. Ik ben behoorlijk kapot van deze tegenslag', aldus Wielenga vanuit Zweden.

De zware blessure van Wielenga komt op een uiterst vervelend moment. Met haar club HV71 zou de aanvalster een gooi gaan doen naar het Zweedse kampioenschap.

Daarnaast komen er met net nationaal vrouwenteam ook een en naar alle waarschijnlijkheid twee belangrijke toernooien aan. Met TeamNL ijshockeyvrouwen wilde Wielenga trachten een olympisch ticket voor de Spelen van Beijing (februari 2022) te bemachtigen.

Savine Wielenga in actie tijdens Nederland - Itali√ę
Savine Wielenga in actie tijdens Nederland - Itali√ę — © ¬© Brigitte Jansen - https://www.fotobrigadejansen.nl

Operatie

Het eerste OKT, dat vanaf 7 oktober in het Poolse Bytom gehouden wordt, kan Wielenga vergeten. Maar ook een eventueel tweede olympisch kwalificatietoernooi, dat half november plaatsvindt, zal ze niet halen, weet bondscoach Joep Franke. 'Daar moet ik inderdaad van uitgaan ja, bij de OKT's zal ik helaas niet over Savine kunnen beschikken ', aldus Franke.

De bondscoach moest wel even vloeken toen hij het slechte nieuws vernam. 'En niet alleen binnensmonds hoor. Het is een aderlating, Savine is toonaangevend. Ze is binnen het team ook niet te vervangen. Maar desondanks denk ik dat we wel genoeg kwaliteit in ons team hebben om het eerste OKT te kunnen overleven', voorspelt de bondscoach, die Iris van Houten uit Canada over laat komen om de selectie voor het OKT aan te vullen..

Bondscoach Joep Franke geeft aanwijzingen tijdens Nederland - Itali√ę
Bondscoach Joep Franke geeft aanwijzingen tijdens Nederland - Itali√ę — © ¬© Lex Eckhardt