Eaters heinonen save 1011

26 augustus 201422:24

Door Joep Meijsen

Situatie weer kritiek in Geleen

De deelname van Geleen aan de Eredivisie staat wederom op losse schroeven. De club heeft nog zestigduizend euro nodig om aan het seizoen te kunnen beginnen.

Als de benodigde gelden op 31 augustus niet binnen zijn, worden de spelerscontracten ontbonden en wordt deelname aan de competitie steeds onwaarschijnlijker. Het is het tweede jaar op rij dat het voortbestaan van Eaters in gevaar is. Vorig jaar had de club op het laatste moment nog 75.000 euro nodig. Dit geld werd toen onder meer door een enorme inspanning van de spelersgroep bijeengebracht.

De recent tot Limburg Eaters hernoemde club moet de redding zien te verwezenlijken zonder voorzitter Huub Wijckmans. Die zou om persoonlijke redenen zijn teruggetreden. Zijn taken worden voorlopig onder de andere bestuursleden verdeeld. De organisatie zegt de afgelopen maanden 125 bedrijven te hebben benaderd, maar het overgrote deel was niet bereid Eaters te steunen. De situatie wordt nog verergerd omdat verschillende bestaande sponsoren hun steun hebben ingetrokken. Eaters wil gaan werken met een begroting van 375.000 euro.

Wat het eventuele wegvallen van Geleen voor de Eredivisie gaat betekenen, is vooralsnog onduidelijk. De situatie in de hoogste Nederlandse liga was maandagavond al onderwerp van gesprek tijdens het zogenoemde Voorzittersoverleg, het informele overlegorgaan waar de belangrijke beslissingen rond de Eredivisie worden genomen. De mededeling dat Geleen mogelijk alsnog afhaakt voor dit seizoen zorgde voor veel zorgen bij de andere aanwezige clubs.

De onzekerheid over de Eredivisie was eerder dit off-season al aanleiding voor Tilburg en later Heerenveen om nadrukkelijk te lonken naar een plek in de Duitse Oberliga. Inmiddels zijn de meeste clubs echter al ver op weg met de samenstelling van de selecties voor het komende seizoen. Eindhoven Kemphanen en Tilburg Trappers hadden vanavond zelfs al hun eerste ijstraining.