Nl dames vannes 070413

7 april 201521:35

Slowakije net te sterk voor Oranje

Het Nederlands vrouwenteam heeft de tweede wedstrijd op het WK in Beijing verloren. Slowakije was met 3-2 te sterk voor Nederland. Bieke van Nes en Zoë Barbier zorgden voor de doelpunten.

Slowakije geldt als favoriet na de degradatie van vorig jaar. Toch was Nederland heel dichtbij het tweede succes van dit toernooi. Na zeven minuten spelen kwam Oranje op voorsprong via Bieke van Nes met een assist van captain Myrthe Martens. Die voorsprong bleef lang op het scorebord staan, ondanks het feit dat Oranje tegen heel veel straffen aan liep. Claudia van Leeuwen mocht vandaag weer vol aan de bak met een schotenverhouding van 35-18 in het voordeel van Slowakije.

Nederland leek de 1-0 voorsprong ook mee te nemen naar de derde periode maar in de slotminuut ging het mis. Mikeskova scoorde de gelijkmaker voor Slowakije. Ook in de laatste periode moest Oranje veelvuldig met een vrouw minder op het ijs spelen. Vier minuten voor het eindsignaal en vier seconden voor het verstrijken van de derde Slowaakse powerplay viel de 2-1 van Kosecka. Oranje ging in de laatste minuten op jacht naar de gelijkmaker en coach Joep Franke wisselde Claudia van Leeuwen ook in voor een extra aanvalster.

Slowakije profiteerde van het lege doel via Zitnanska. Dankzij een goal van Barbier negentien seconden voor tijd, werd het nog 3-2 maar verder zou Oranje niet komen.

Door de overwinning gaat Slowakije aan kop samen met Hongarije. Zij wonnen de tweede wedstrijd met 2-1 van Italië. Gastland China won met 5-2 van Noord-Korea.

De Oranjevrouwen mogen nu genieten van een rustdag. Donderdag wacht promovendus Italië. Die wedstrijd begint om 10.15 uur Nederlandse tijd.