DSC01402
— © www.studio59.photography

15 september 202214:01

Door Danny Micola von Fürstenrecht

Sluiting ijsbanen rampzalig voor ijshockeyclubs

Snel maatregelen nodig om grootste dreiging af te wenden

De extreme stijging van de energieprijzen wordt door iedereen gevoeld. Alle huishoudens maken immers gebruik van gas en/of elektriciteit. Maar niet alleen de burger voelt de explosieve stijging van de energieprijzen in zijn of haar portemonnee.

Veel bedrijven en andere organisaties worden hard getroffen door een extreem hoge energierekening. Ook bij mensen die op welke manier dan ook zijn betrokken bij de ijshockeysport moeten de alarmbellen inmiddels gaan rinkelen. Voor veel ijsbanen, maar ook zwembaden, is de exploitatie namelijk haast onmogelijk geworden. De energielasten vormen voor ijsbanen normaal gesproken 15 tot 20 procent van de exploitatie, maar dit kan na het aflopen van een vast energiecontract stijgen tot 50 procent. Dat kunnen de meeste, vaak particuliere exploitanten, onmogelijk opvangen. Als er geen afdoende maatregelen worden genomen dreigt door de extreme stijging van de energieprijzen nog dit jaar sluiting van zes tot acht van de 22 kunstijsbanen in ons land. Een rampzalig scenario voor de ijssport en dus ook voor het ijshockey in Nederland. Veel verenigingen zitten dan immers zonder ijs en kunnen hun leden weinig meer bieden. Een nieuwe klap nu de coronacrisis nauwelijks achter de rug is.

In 2023 komen dan de andere kunstijsbanen aan de beurt, omdat ook zij dan opnieuw een energiecontract moeten afsluiten. Bij de huidige prijsstijgingen krijgen ook zij dan te maken met kosten die zo extreem hoog zijn, dat ze die onmogelijk door kunnen berekenen aan de ijssportverenigingen en de consument. Dan is sluiting voor hen de enige optie.

Ook als zo’n sluiting tijdelijk is, is zo’n scenario rampzalig. Er is immers sprake van een domino-effect. Door de sluiting van een ijsbaan kunnen de clubs niet meer spelen en zullen ze opnieuw leden verliezen. Als clubs geen wedstrijden kunnen spelen heeft dat rechtstreekse gevolgen voor onze competities en raakt het tenslotte ook IJshockey Nederland, omdat de huishouding van de bond in grote mate afhankelijk is van de verenigingen. En juist die verenigingen dreigen opnieuw leden te verliezen, terwijl we juist nu in willen zetten op ledenwerving. Het zal de clubs dan jaren kosten om het verloren terrein weer terug te winnen.

Actie

In de visie van Vereniging Kunstijsbanen Nederland (VKN), NOC*NSF, KNSB en IJshockey Nederland is het de hoogste tijd om de problemen snel en krachtdadig aan te pakken. Volgens voorzitter Dennis van Rijswijk van de Vereniging Kunstijsbanen Nederland is haast geboden om de sportinfrastructuur niet in elkaar te laten storten. Op de eerste plaats pleit hij voor een ontkoppeling van de prijzen voor gas en elektriciteit. ‘Veel ijsbanen zijn wat energie betreft overgestapt van gas op elektriciteit’, zegt Dennis van Rijswijk. ‘We worden nu min of meer gestraft voor deze verduurzaming en dat is niet terecht’. Verder moet voor de korte termijn met klem een beroep moet worden gedaan op de politiek. ‘Er moet net als tijdens de coronacrisis een noodfonds komen, waarmee onze accommodaties de komende periode financieel kunnen overbruggen’, aldus Van Rijswijk. ‘Tegelijkertijd dient de financiering voor verduurzaming op orde te worden gebracht. De gemeenten zijn vaak eigenaar van de ijsbanen en dienen bestaande financiële regelingen voor verduurzaming aan het passen, waardoor een versnelde verduurzaming van de energiehuishouding mogelijk wordt. In de praktijk betekent dit dat hiervoor meer geld moet worden vrijgemaakt.’

Alleen door een adequate energiepolitiek kunnen de problemen worden aangepakt en krijgen de ijsbanen en de clubs de tijd en de middelen om te overleven. Het is van het allergrootste belang om de politiek tot actie te bewegen om de toekomst van onze sport en onze verenigingen veilig te stellen. Dit is een opdracht voor iedereen die de ijshockeysport een warm hart toedraagt. IJshockey Nederland wil in samenwerking met z’n overlegpartners elke mogelijkheid aangrijpen om een rampscenario af te wenden en roept ook de clubs op om indien nodig in actie te komen, want onze sport verdient een mooie toekomst.