Teamfoto Nederlands team U18 2022 Sofia Bulgarije
Teamfoto Nederlands team U18 2022 Sofia Bulgarije — © Thijs de Witte

24 maart 202217:43

Door Joep Meijsen

Spanje in slotduel nipt te sterk voor U18

De U18 van Nederland heeft het WK in Bulgarije afgesloten met een 3-1 nederlaag tegen Spanje. Het doelpunt van Oranje werd gescoord door Floris Vooren, zijn vierde treffer van het toernooi. Door de nederlaag eindigt Nederland in het toernooi op de derde plaats.

Bondscoach Dennis ten Bokkel kijkt iets tevredener terug op de wedstrijd tegen Spanje dan het verlies tegen de Kroaten eergisteren. 'Het was een heel verdedigende wedstrijd met weinig kansen, uiteindelijk een dubbeltje op zijn kant. Ik kan de jongens niet veel verwijten.'

Na een doelpuntloze eerste periode kwam Spanje via een goal van Bosco Collado halverwege het duel op voorsprong. Een straf tegen Vooren enkele minuten later werd daarna door Hugo Casaus afgestraft met de tweede treffer. Nog voor het einde van de periode verkleinde Oranje de marge via de treffer van Vooren tot één goal.

Ten Bokkel: 'We kwamen op een mooi moment terug tot 2-1 en begonnen heel sterk aan de derde periode. We zetten veel druk op het Spaanse doel en het was eigenlijk wachten op de 2-2. Met nog een paar minuten te gaan liepen we tegen een straf op en scoorde Spanje de 3-1. Toen was het klaar. Ik denk dat we zeker meer verdiend hadden vandaag, maar Spanje is ook een geduchte tegenstander.

Daarmee zit het WK er na drie wedstrijden alweer op voor Nederland. Door de afmelding van Australi√ę en China waren er bij dit wereldkampioenschap in Sofia maar vier deelnemende teams. 'We begonnen goed, maar konden dat niet voortzetten al had zilver er wel ingezeten', zo vat Ten Bokkel het WK samen.Hij kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn debuut als bondscoach. 'We hebben niet de beste voorbereiding gehad en dan is het lastig zo'n WK te spelen. Maar als je hier een week bent met de jongens dan ontstaat er toch een soort groepsgevoel en dat is leuk. Met een betere voorbereiding hadden we denk ik ook wel een beter resultaat kunnen neerzetten.'

Het was niet alleen het debuut van de bondscoach, maar ook geen enkele van de spelers had eerder een wereldkampioenschap gespeeld. 'Het was voor iedereen nieuw. De jongens hebben natuurlijk wel jeugdtoernooien gespeeld, maar dat is heel anders. Hier wordt je geleefd met een dagindeling waarbij alles erop gericht is om een zo goed mogelijk resultaat te halen', legt de bondscoach uit.

Voor de meeste spelers is het ook direct het laatste U18-WK, zij schuiven door naar de volgende leeftijdscategorie. De technische staf van de U18 voert met iedereen nog een persoonlijk gesprek. 'Horen hoe ze het gevonden hebben en ze iets meegeven wat ze mee terug kunnen nemen naar hun club.'

Oranje reist morgenochtend heel vroeg terug naar Nederland. Komend weekeinde komen veel spelers alweer in actie in de finales in de Beneliga, Eredivisie en Eerste Divisie.