24 januari 200500:00

Door Joep Meijsen

Spanning in play-off-strijd

De strijd om de derde plaats in de Coupe der Lage landen wordt zeer spannend. De laatste plek die rechtstreeks toegang geeft tot de play-offs wordt begeert door Geleen, Nijmegen en Tilburg. Geen van deze ploegen maakte in de tweede ontmoeting van dit weekeinde een fout.


Bij Geleen scheelde het niet veel. Na een kwartier spelen stond de ploeg van Andy Tenbult tegen Phantoms Deurne met 0-5 achter. Jan Jurceka (2), Maros Bartek, Ivo Novotny en Peter Bartek zorgen ervoor dat de bijna zevenhonderd toeschouwers in Glanerbrook zich in de ogen moesten wrijven om er zeker van te zijn dat ze niet in een nachtmerrie beland waren.

Geleen bewees daarna echter dat er iets veranderd is in de ploeg. Met de vele versterkingen die in de loop van het seizoen zijn gekomen, heeft de ploeg aan fysieke en mentale kracht gewonnen en zondagavond leidde dat tot een comeback van ongekende orde. Met liefst tien doelpunten op rij sleepte Eaters alsnog een ruime zege in de wacht en deed de ploeg flink aan klantenbinding. Eaters trad overigens nog steeds aan zonder Steve Avery, wiens komst nog altijd niet helemaal zeker is.

Petr Jezek en Bradley Smulders scoorden voor Geleen in het restant van de eerste periode en via Jamie Schaafsma, Lambert Keulen en wederom Bradley Smulders was het na iets meer dan een half uur spelen alweer gelijk. Met twee man meer op het ijs kon Stanislav Vernikov de Limburgers op voorsprong zetten, alvorens Jamie Schaafsma met een nieuwe powerplay-goal de zege feitelijk veilig stelde. Dat Lambert Keulen, Mark Babic en nogmaals Jamie Schaafsma in de derde periode nog tot scoren kwamen, was daarna alleen goed voor de statistieken.

Eaters was daarbij beter op schot dan Tilburg Trappers, dat vanwege een familiedag al vroeg op de zondagmiddag in actie kwam. Tegen hekkensluiter Leuven Chiefs, kwam Tilburg al vroeg op voorsprong vai Erik Zachrisson, alvorens de zege in het tweede deel van de ontmoeting werd binnengesleept. Dennis ten Bokkel, Casey van Schagen (2) en Peter van Biezen maakten de goals die Marcel den Hartog de shut-out en Tilburg Trappers de 5-0 zege bezorgden.

Nijmegen kwam tot dezelfde zege in de uitwedstrijd tegen Olympia Heist op den Berg. Jim Nagle scoorde twee keer, John Versteeg trof twee keer op de powerplay, terwijl ook Eric Hoogvliets een doelpunt maakte, zodat Emperors het maximale aantal punten haalde uit het afgelopen weekeinde.

Voor komende dinsdagavond staat het belangrijke duel tussen Nijmegen en Geleen op het programma. Vooralsnog is het Nijmegen dat de cruciale derde plek in handen heeft, terwijl Geleen en Tilburg de achtervolging hebben ingezet. Het kon nog weleens een zeer spannend slot van de Coupe der Lage Landen worden.