Bekerkampioen 2020 Flyers

15 januari 202022:49

Sterke tweede periode bezorgt Flyers de beker

Unis Flyers Heerenveen heeft zijn eerste hoofdprijs van het seizoen te pakken. De ploeg scoorde drie keer in de tweede periode om de basis te leggen voor een 5-2 zege op Nijmegen in een spannende bekerfinale in Eindhoven. Juha Kiiholma scoorde twee keer, waaronder de goal in het lege net die de wedstrijd definitief besliste.

De twee ploegen waren aan elkaar gewaagd in de bekerfinale. Na een evenwichtige eerste periode domineerde Heerenveen de tweede doorgang en was Nijmegen de betere ploeg in het slotstuk. Heerenveen was efficiënter met de kansen en kroonde zich daarmee voor de dertiende keer tot bekerkampioen van Nederland. Het feest op het ijs ging na het laatste fluitsignaal van het duo Martin de Wilde en Ramon Sterkens nog lange tijd door.

In de openingsfase tasten de beide teams elkaar af, waarbij beide teams kleine kansjes wisten te scheppen. Het duurde tot de twaalfde minuut voor de ban in het duel gebroken werd. Jonkie Pim van der Meulen profiteerde van goed werk van Adam Bezak en opende van dichtbij de score. Nog voor het einde van de periode was het echter weer gelijk. Luke Zwartbol vuurde vanaf de blauwe lijn en Ritchie van Hulten zorgde ervoor dat de puck van richting werd veranderd.

Fataal voor Devils was de straf nog voor het eerste rustsignaal tegen Oliver Pataky. De Slowaak kreeg twee minuten voor slashing, waardoor Heerenveen met een man meer op het ijs aan de tweede periode kon beginnen. En met succes. Lars den Edel schoot Flyers voor de tweede keer op voorsprong, een voorsprong die de ploeg in het restant van de wedstrijd niet meer uit handen zou geven.

Zes minuten later was het de ervaren Nick de Jong die voor vier minuten naar de strafbank werd gestuurd en weer sloeg Heerenveen zijn slag. Trevor Petersen prikte de puck in de bovenhoek achter doelman Deniz Mollen om er 3-1 van te maken. Toen Petersen en Kiiholma vier minuten later met elkaar combineerden voor de 4-1 leek de wedstrijd voor een belangrijk deel beslist.

Devils perste er in de slotperiode echter nog een prima offensief uit, gesteund door enkele powerplays. De eerste gelegenheid, met Aldo van Aalderen op de strafbank wegens een te hoge stick leverde direct succes op. Jeffrey Melissant had de goede schaatsactie en scoorde met een droog schot, waarmee het ineens weer spannend werd. Devils bleef een overwicht houden en kreeg een paar minuten voor tijd nog de gouden kans om het nog spannend te maken. Melissant slaagde er echter niet in het penaltyshot te converteren.

Kiiholme besliste de wedstrijd daarna door de puck van grote afstand in het lege Nijmeegse doel te deponeren en de eindstand op 5-2 te bepalen.

Foto's: Actiefotografie.nl (Marco Spelten)