27 november 200400:00

Door Joep Meijsen

Steun in rug voor Bulldogs

Het door financińā¬ęle problemen geplaagde Amsterdam gaf zichzelf vrijdagavond een moreel steuntje in de rug. De ploeg van Ron Berteling klopte Tilburg Trappers in het hol van de leeuw met 3-4. De winnende goal kwam op naam van Oranje- en Amsterdam-captain Tommie Hartogs.

De vooruitzichten voor de hoofdstedelijke regerende landskampioen waren voor de wedstrijd weinig positief. Lamonte Polet keerde terug in de opstelling van Ron Berteling, maar zelfs dan nog beschikken de Bulldogs over maar dertien schaatsers. Door het vertrek van Phil Groeneveld kreeg Yordan van Hoegee ineens het vertrouwen. Zijn back-up was de in de Tweede Divisie spelende Boy Schreuders.

Tilburg Trappers deed het zonder de geschorste Ryan van Diemen, maar trad verder compleet aan in het met 1700 toeschouwers goedgevulde Stappegoor. Amsterdam liet Trappers vanavond het spel maken en koos zelf voor een defensieve tactiek, waarbij gemikt werd op de scherpe counters van de snelle aanvallers.

Trappers had moeite met deze tactiek. Een straf tegen Lamonte Polet na een kwartier spelen bood echter uitkomst. De powerplay is duidelijk het sterkste wapen van Trappers met enkele goede schutters op de blauwe lijn en veel gerommel rond het doel. Het was de jonge verdediger Bjorn Willemse die de puck op aangeven van Steve Linders en Dennis ten Bokkel binnenschoot.

Het feestgedruis in Stappegoor was waarschijnlijk nog nauwelijks begonnen toen Amsterdam alweer op gelijke hoogte kwam. Het was Doug Stienstra die op aangeven van Lamonte Polet exact zestien seconden na de openingstreffer de gelijkmaker scoorde. Via oud-Trapper Leo van den Thillart kwam Amsterdam acht seconden voor het einde van de openingsperiode zelfs op voorsprong.

Doug Stienstra sneeuwde vorig seizoen een beetje onder in de sterrenformatie in Amsterdam, maar nu de ploeg in de problemen zit, begint hij te draaien. Na een half uur spelen weet hij op aangeven van Lamonte Polet zijn tweede van de avond binnen te schieten en lijkt de kans op een sensationele zege voor Amsterdam ineens groot.

Trappers liet zich echter niet alle kaas van het brood eten en voor het einde van de tweede doorgang was het weer gelijk en weer was het de dodelijke powerplay die Trappers over het dode punt heen hielp. Met Trevor Sherban aan de kant voor interference scoorde Jeff Trembecky zes minuten voor de rust de 2-3. Sherban kreeg tevens een misconduct te verwerken en mocht dus blijven zitten en kreeg even later gezelschap van Doug Stienstra die door scheidsrechter Rhyno naar de strafbank werd gestuurd wegen een crosscheck. Trappers had maar 50 seconden nodig voor de gelijkmaker en het was uitgerekend de tussentijds naar Tilburg uitgeweken die deze goal maakte.

De punten gingen echter alsnog in de bus mee naar Amsterdam. Acht minuten voor tijd scoorde Tommie Hartogs op aangeven van Mark Bultje en Doug Stienstra de winnende treffer die voor wat opluchting zal hebben gezorgd in de kleedkamer bij de Amsterdammers. Voor Tilburg is het de tweede nederlaag op rij in een wedstrijd die zowel meetelt voor de Coupe der Lage Landen als voor de bekercompetitie.

Trappers kan zondagavond tegen Turnhout op zoek naar revanche, terwijl Amsterdam op dezelfde avond Leuven Chiefs op bezoek krijgt in de Jaap Edenhal.