Oranje Vrouwen GB WK Oranje goal 2017

3 april 201712:12

Strijdlustig Oranje verslaat Noord-Korea

Het Nederlands Vrouwenteam heeft ook de tweede wedstrijd op het WK in Gangneung gewonnen. Oranje boekte een 4-2 zege op Noord-Korea. Cloë Keijzer scoorde twee doelpunten namens Nederland.

Aziatisch ijshockey blijft altijd lastig voor elke Nederlandse ploeg. Dat bleek maar weer eens tijdens de ontmoeting met Noord-Korea. Waar de Nederlandse vrouwen vaak tegen mannen spelen, zijn de Aziatische speelsters licht en gaan ze bij elke lichte aanraking al richting het ijs. Dat was ook terug te zien in het aantal strafminuten.

Bondscoach Joep Franke had wat aanpassingen aangebracht na het terugkeren van Mieneke de Jong. Zij werd in de lijn met Bieke van Nes en Savine Wielenga gezet en Julie Zwarthoed ging naar een aanvalslijn met Maree Dijkema en Kayleigh Hamers. Zwarthoed en Hamers spelen samen bij SDE in Zweden, Hamers kwam gisteren nog als verdedigster in actie.

Die nieuwe aanvalslijn had direct succes, want zij zorgden vandaag na bijna negen minuten voor de openingstreffer. De talentvolle Groningse Maree Dijkema ging goed door en profiteerde van zwak verdedigen aan Koreaanse zijde. Dijkema gaf daarna de puck aan de meegeschaatste Julie Zwarthoed die goed afrondde: 1-0.

In de tweede periode kreeg Nederland het direct lastig. Een snelle straf tegen Bieke van Nes leverde nog geen kleerscheuren op. Maar tien seconden na het verstrijken van de straf gaf de referee een penalty shot aan Noord-Korea. Goalie Lisa Daams had geen antwoord op het goede penalty shot van Un Hyang Kim. Daams speelde overigens een prima wedstrijd in het Nederlandse doel.

De Koreanen kwamen halverwege de periode voor het eerst op voorsprong tijdens een powerplay na een nieuwe Nederlandse straf tegen Emily Even. Nederland was zichtbaar qua ijshockey de betere ploeg. Zelfs tijdens Koreaanse powerplays was Oranje vaak gevaarlijk. Na 31 minuten viel dan ook de dikverdiende gelijkmaker. Cloë Keijzer tekende voor de 2-2 met een goed afstandsschot. Nederland pakte aan het einde van de tweede periode weer de leiding. Ditmaal kreeg Oranje een powerplay en dat leverde al rap een treffer op. Savine Wielenga zorgde voor de belangrijke goal: 3-2.

Joep Franke greep in de rust in en deed een aantal goede aanpassingen. Zo werd Hamers weer teruggehaald naar de verdediging om de snelheid van Korea te neutraliseren. Nederland bleef ook redelijk eenvoudig overeind in de slotperiode. Na negen minuten viel de definitieve beslissing. Wederom was het verdedigster Keijzer die raak schoot voor de 4-2.

Net als gisteren leek Oranje nog een late treffer te incasseren maar Lisa Daams had een prima redding op een Koreaanse breakaway. Daardoor bleef gelukkig de nerveuze slotminuut uit en staat Oranje op zes punten uit twee wedstrijden.

Morgen hebben de vrouwen een welverdiende rustdag om woensdag al om 05.00 uur ’s ochtends aan te treden tegen Slovenië. Op papier moet dat de makkelijkste tegenstander zijn.