Amsterdam Thor

22 november 201817:00

Door [email protected]

Students in the Spotlight: Thor Amsterdam

In onze rubriek ‘Students in the Spotlight’ neemt IJshockey Nederland elke donderdag een ander studententeam onder de loep. Met deze week 'Thor Amsterdam'.

Hoe is jullie teamnaam ‘Thor’ tot stand gekomen en waar staat het voor?

Thor Amsterdam is een vereenvoudiging van de officiële naam: SIJVA Thor. Dat staat voor Studenten IJshockey Vereniging Amsterdam THOR. Thor is de Noorse God van de Donder, tevens zoon van Odin, Scandinavische evenknie van de mythologische Griekse Oppergod Zeus.

Uit hoeveel spelers bestaat de huidige selectie van Thor Amsterdam?

Thor heeft twee teams, de selectie van het studententeam bestaat uit zeventien mannen en vrouwen. Daarbij is er een rookie team dat meetraint en uiteindelijk wedstrijden zal gaan spelen in het studententeam. De rookies zijn sinds dit seizoen met zijn twintigen. Studenten kunnen doorstromen naar het andere competitieve team van Thor dat uitkomt in de tweede divisie van het Nederlandse IJshockey.

Hoelang bestaat het huidige team al?

De club bestaat al sinds 1995. Het team verandert eigenlijk per seizoen. Er is altijd aanwas en uitstroom. Dat maakt het leuk en afwisselend maar om diezelfde reden ook een uitdaging om in verder uitgedachte systemen te trainen.

Welke speler/ speelster speelt het langst bij jullie en hoelang is dat dan?

Maarten Versluis hangt hier de eeuwige student uit sinds 2000. No further comments..

Wat zijn de do’s en dont’s binnen het team?

Do’s: Jezelf uitdagen en je op een sportieve manier uitleven op het ijs en daarbuiten.

Dont’s: Gebrek aan respect en inzet is killing, dat vindt niemand leuk.

Zijn er nog ontgroeningsrituelen die je moet doen voordat je bij het team hoort, zo ja wat voor ontgroeningsrituelen laten jullie nieuwe leden doen?

Nou, vooral het strakke trainingsformat is voor veel mensen wennen. De tijd die we op het ijs doorbrengen is kostbaar en iedereen moet dus goed opletten om het meest uit die tijd te kunnen halen. Getreuzel wordt dus niet gewaardeerd.

Welke nationaliteiten hebben jullie in het team?

Heb je even? We hebben er nogal wat. Er zitten natuurlijk Nederlanders bij ons maar bijvoorbeeld ook Noren, Slovaken, Letten, Duitsers, Amerikanen, Canadezen en Britten.

Wanneer jullie diverse nationaliteiten hebben, hoe doen jullie dat met het communiceren; tijdens trainingen, wedstrijdbesprekingen etc.?

De voertaal is Engels en dat is dan ook wel iets waar je je in thuis moet voelen.

Welke leeftijd heeft jullie jongste teamspeler en welke de oudste?

De jongste is 17 en de oudste ergens in de dertig (als je de goalies niet meetelt!).

Hoe is de sfeer in de kleedkamer? En wat maakt de sfeer zo?

Dat hangt een beetje van het moment af. Als je veel wint in de competitie is de sfeer natuurlijk beter dan als je alleen maar verliest. Dat is logisch. Over het algemeen is er een vrolijke sfeer en worden er vooral veel grappen gemaakt. Meestal staat er ook wel muziek van Justin Bieber op of zoiets dergelijks.

Wat wordt er door het team ‘off-ice’ georganiseerd aan teamactiviteiten en dergelijke?

Elk jaar is er minimaal Ă©Ă©n Algemene Ledenvergadering. Daarnaast wordt er off-ice ook veel met elkaar omgegaan. Soms in wat kleinere groepjes en ook wel in clubverband. De ijsbaan op het Museumplein is dan een van de leukste dingen die je off-ice kan doen, hoewel dit eigenlijk weer niet off-ice is! Je snapt het, het liefst ijshockeyen we samen en dan drinken we daarna wel een keer een biertje of twee.

Wat is het leukste teamuitje dat je tot op heden hebt meegemaakt?

Hands-down de boottocht/algemene ledenvergadering in 2015. De boottocht was om te vieren dat we een toernooi in Turnhout gewonnen hadden. Op zich niet een hele spannende prestatie maar we vierden het als kampioenen met een huldigingsrondvaart met alles erop en eraan. De locatie waar we aanlegden was een soort creatieve vrijplaats in Amsterdam Oost. Daar laaide het vuur hoog op en bleef het nog lang onrustig.

Wie is de sfeermaker binnen en het team en wat maakt deze persoon zo?

Hoezo kan er maar Ă©Ă©n iemand de sfeermaker zijn? We zijn allemaal sfeermakers, iedereen op zijn eigen manier maar de een zeker niet minder dan de ander.

Wat maakt de studenten ijshockeycompetitie, volgens jou zo leuk?

De snelheid, overgave, teamspirit en inzet van iedereen. Het afzien op het ijs dus maar zeker ook de avonden na de training in de Elza’s of in de stad en natuurlijk de bbq’s in het off-season.

Op welke plek zijn jullie vorig seizoen geëindigd en wat is de doelstelling voor het komende seizoen?

We zijn vorig jaar uiteindelijk als vijfde geëindigd en dat is natuurlijk onacceptabel voor ons als Amsterdammers. We trainen hard om dit jaar een beter resultaat neer te zetten. Tegelijkertijd realiseren we dat de club zich in een overgangsfase bevindt en dat er veel nieuw talent zit aan te komen. Dus als we dit jaar geen kampioen worden worden we dat volgend jaar dan maar.