Mitch Bruijsten nog in actie voor Tilburg Trappers
Mitch Bruijsten nog in actie voor Tilburg Trappers — © Arie Leeuwesteijn

24 februari 201923:05

Door Joep Meijsen

Sunday roundup: Flyers eerste, Panters naar play-offs

Zoetermeer Panters werkte in de derde periode in Geleen een 3-0 achterstand weg om zich op het nippertje te plaatsen voor de play-offs in de Beneliga. Heerenveen legde beslag op de eerste plek door in Herentals te winnen. Amsterdam klopte vergeefs met ruime cijfers Antwerpen, Den Haag won in Mechelen en Luik versloeg de Beneliga-Trappers. Tilburg won in de Oberliga met ruime cijfers de topper tegen Hannover Indians.

Flyers dwingt eerste plaats af in Herentals

Heerenveen Flyers sluit de reguliere competitie af als de nummer één. De ploeg van Mike Nason won de uitwedstrijd in Herentals met 4-5 in overtime om zo de directe tegenstander twee punten voor te blijven op de ranglijst. Daarmee komt een zinderende slotfase van de reguliere competitie in de Beneliga tot een spannend einde.

Mitch Morgan scoorde drie keer en pakte ook nog een assist mee namens Herentals, terwijl Preston Shupe een goal en twee assists op zijn naam bracht. Dat was echter niet voldoende. Herentals begon aan de slotperiode met een 3-1 voorsprong, maar incasseerde in het slotstuk drie goals en wist zelf slechts een keer te scoren. In de extra tijd was het Todd Ratchford die het winnende doelpunt scoorde namens Heerenveen.

De Friezen zagen eerder al Kevin Nijland, Brent Janssen, Tony Demelinne en Adam Bezak scoren. Daarmee eindigt Heerenveen, dat zo veel tegenslagen kende dit jaar, bovenaan de ranglijst en kan het afwachten wie de tegenstander gaat worden in de halve finale van de Final Four.

Comeback bezorgt Panters laatste play-offplek

Zoetermeer keek bij het begin van de derde periode in Geleen tegen een bijna onmogelijke taak aan. Amsterdam had gewonnen van Antwerpen en zelf keek de ploeg tegen een 3-0 achterstand aan. Uiteindelijk maakte de ploeg van coach Ondrej Kratky in de slotperiode de achterstand goed om een punt in de wacht te slepen en zo op de valreep als achtste ploeg naar de play-offs van de Beneliga te gaan.

De wedstrijd in Geleen begon om zeven uur, terwijl de eerste puck in Amsterdam voor ruim 1200 toeschouwers al een uur eerder was gevallen. Daar liepen de Tigers al in de eerste periode uit naar een een 3-0 voorsprong via goals van Stef Overweg, John Versteeg en Michael Mackie-Kwist. Met zijn tweede van de avond maakte Versteeg er vroeg in de tweede periode zelfs 4-0 van, waarna Amsterdam via nogmaals Overweg, voor de derde keer Versteeg en tenslotte Dean Versteeg er zelfs 7-0 van maakte alvorens Ben van den Bogaert de stand met twee goals nog een plezieriger aanzicht gaf voor Antwerpen, 7-2.

Na het eindsignaal van scheidsrechter Paul Wolber kon Amsterdam niets anders meer dan afwachten wat er in Geleen gebeurde. Beide teams staan in onderling resultaat exact gelijk, waardoor bij een gelijk aantal punten het doelsaldo de doorslag moet geven. Vooralsnog leek het er echter op dat die tie-breaker niet noodzakelijk zou zijn. Nick Verschuren had Eaters in de slotfase van de openingsperiode op voorsprong gezet en in de tweede doorgang haden Lukasz Bartak en Jord Smid de Geleense voorsprong verder uit

Bij die stand zou Amsterdam zich als laatste ploeg plaatsen voor de play-offs in de Beneliga. Valentijn Scheffe zette Panters echter vroeg in de slotperiode voor het eerst op het scorebord. Zes minuten later was het Thomas Borgman die voor de aansluitingstreffer zorgde en de 24-jarige aanvaller uit de eigen jeugdopleiding van Zoetermeer nam acht minuten voor tijd ook de gelijkmaker voor zijn rekening die Panters het beslissende puntje bezorgde dat de ploeg in punten op gelijke hoogte bracht met Amsterdam.

Mitch Koumans bezorgde Eaters in de extra tijd de winst. Belangrijker is echter dat het seizoen van Zoetermeer een vervolg krijgt met een play-off-serie tegen Heerenveen en dat voor Amsterdam het seizoen plotsklaps afgelopen is.

Den Haag klaar voor beslissingswedstrijd

De laatste beslissing valt pas komende dinsdagavond als Den Haag en Nijmegen elkaar tegenkomen in een inhaalwedstrijd in De Uithof. Nijmegen en Den Haag staan ook puntgelijk in de competitie en maken onderling uit wie er vijfde wordt en wie er zesde wordt. Dat bepaalt wie er tegen respectievelijk Geleen en Heerenveen speelt in de Final Four en ook de samenstelling van de play-offs in de Beneliga. Den Haag deed wat het moest doen op zondag en won met 3-7 in Mechelen om in punten langszij te komen bij Nijmegen Devils. OIiver Pataky had twee goals en een assist in het duel.

Trappers wint topper in Oberliga

Brock Montgomery scoorde drie keer in de ruime 6-1 overwinning van Tilburg Trappers in de Oberliga Nord in de topper tegen Hannover Indians. Tilburg draait daarmee steeds warmer voor de play-offs die over enkele weken beginnen in de Oberliga. Het duurde zondagmiddag voor ruim 2600 toeschouwers tot halverwege het duel voordat Trappers de ban brak, maar daarna liep de score toch nog op. De shutout van Ian Meierdres werd met nog minder dan vijf minuten te spelen doorbroken door een goal van Pfennings.

Montgomery zette Tilburg in de 31e minuut op voorsprong en niet veel later was het Max Hermens die het Tilburgse voordeel verdubbelde. In de slotperiode waren het daarna Kevin Bruijsten, Mitch Bruijsten en nog twee keer Montgomery die Trappers de ruime winst bezorgden. Tilburg heeft nu al meer punten verzameld dan vorig jaar na de zogenoemde Meisterrunde, toen kwam Trappers aan het einde van het reguliere seizoen uit op 110 punten, achttien meer dan de nummer twee, Halle.

Bij Tilburg pikte Ivy van den Heuvel, Nardo Nagtzaam en Danny Stempher ieder twee assists mee. Tilburg lieop in het hele duel maar op tegen twee strafminuten, net als tegenstander Indians trouwens. Voor Tilburg vormde het duel de afsluiting van het jubileumweekeinde dat vrijdag begon met een wedstrijd vol sterren uit het verleden en zaterdag werd voortgezet met een re√ľnie.

Foto: Arie Leeuwesteijn

Trappers verliest slotwedstrijd in Luik

Trappers in de Beneliga hebben hun seizoen be√ęindigd met verlies in Luik. De ploeg van coach Herman van Ierland verloor het slotduel van een moeilijk seizoen met 2-11. Ninho Hessel scoorde beide Tilburgse goals. Thomas Matheson was drie keer trefzeker namens Luik, dat ook Akim Ramoul, Andy Kolodziejczyk, Axl Milpas (2), Nicholas Rivait, Kai Willems, Jordan Paulus en Frank Neven zag scoren. Luik eindigt hierdoor op de vierde plek in de Beneliga en kan zich gaan opmaken voor de play-offs.