Tampa Bay is de winnaar van de Stanley Cup in 2020
Tampa Bay is de winnaar van de Stanley Cup in 2020 — © Instagram/NHL

29 september 202007:13

Door Joep Meijsen

Tampa Bay wint tweede Stanley Cup

De Tampa Bay Lightning heeft vannacht de Stanley Cup gewonnen. In de zesde wedstrijd in de finale tegen Dallas Stars won de club uit Florida met 2-0 en won daarmee de best-of-seven-serie. Het is de tweede Stanley Cup in de geschiedenis van de club.

Eerder was Tampa Bay in 2004 al de beste van de NHL. Andrei Vaslevskiy maakte 22 saves voor zijn shutout. Aan de andere kant stopte Anton Khudobin 27 schoten, maar moest treffers van Brayden Point in de eerste periode en Blake Coleman in de tweede doorgang toestaan. Die treffers maakten uiteindelijk het verschil, omdat Dallas Stars er zeker in de eerste veertig minuten niet in slaagde aanvallend een vuist te maken.

De Conn Smythe-trofee voor de waardevolste speler tijdens de play-offs werd uitgereikt aan verdediger Victor Hedman van Tampa, die in 25 wedstrijden tot 10 goals en 12 assists kwam. De cup werd in ontvangst genomen door aanvoerder Steven Stamkos, waarvan een dag eerder bekend was geworden dat hij definitief uitgeschakeld was voor de serie. Hij gaf de cup daarna door aan Hedman.

Brayden Point scoorde zijn veertiende goal van de play-offs door zijn eigen rebound binnen te werken, na een assist van Nikita Kucherov. Die komt daarmee op 34 punten tijdens deze play-offs, waarmee hij de topscorer is. Voor Coleman was het zijn eerste treffer van de finaleserie.

Daarmee komt een einde aan een van de vreemdste seizoenen in de lange geschiedenis van de NHL. Door corona werd het seizoen maandenlang onderbroken, waarna het zonder publiek werd uitgespeeld in afgesloten zones in Edmonton en Toronto. De cruciale vraag nu is wanneer de NHL opnieuw in actie komt. Op dit moment staat nog niet vast wanneer het nieuwe seizoen gaat beginnen. Wel is duidelijk dat het passeren van de Canadees-Amerikaanse grens een belangrijk onderwerp van gesprek wordt, evenals de vraag hoeveel publiek er nodig is om enigszins financieel verantwoord te kunnen spelen.