Julie Zwarthoed op weg naar het Mexicaanse doel
Julie Zwarthoed op weg naar het Mexicaanse doel — © Michal Chwieduk

7 oktober 202122:06

Door Edwin Fischer

Team NL Vrouwen start pre-OKT met winst

BYTOM - Zoals verwacht startte het Nederlands vrouwen ijshockeyteam het pre-olympisch kwalificatietoernooi met een ruime zege. Mexico werd in het Poolse Bytom met 7-1 (1-0, 2-1, 4-0) verslagen. Julie Zwarthoed was met twee goals en een assist belangrijk.

TeamNL ijshockeyvrouwen kwam moeizaam uit de startblokken tegen Mexico, de nummer 26 van de IIHF-world ranking. Hoewel het team van bondscoach Joep Franke een groot overwicht had, stapte Oranje na de eerste periode met slechts een 1-0 voorsprong van het ijs.

Kayleigh Hamers schoot Nederland, achttiende op de wereldranglijst, na ruim twaalf minuten spelen aan de leiding. Daarvoor had goalie Nadia Zijlstra tot twee keer toe met knappe safes een achterstand voorkomen.

Zijlstra moest in de allerlaatste seconde van de tweede periode alsnog capituleren, maar toen stond TeamNL al met 3-0 voor. Julie Zwarthoed en Emily Even hadden de voordelige en geruststellende marge op het scorebord gezet.

In de derde en laatste periode kwam het spel van Oranje goed op gang en werd de ruime zege op 7-1 bepaald. Kimberly Collard, Bieke van Nes, Michelle Noe en nogmaals Julie Zwarthoed verschalkten de goed keepende Mexicaanse Monica Renteria.

Vrijdagmiddag treft TeamNL ijshockeyvrouwen Turkije, dat donderdag in het openingsduel met 12-0 (5-0, 5-0, 2-0) van gastland Polen klop kreeg. Nederland-Turkije is wederom live (aanvang 16.00 uur) op deze site via een stream te volgen.

Beste speelster van de wedstrijd Kayleigh Hamers
Beste speelster van de wedstrijd Kayleigh Hamers — © Michal Chwieduk