Actie uit wedstrijd Team NL vrouwen vs Oostenrijk
Actie uit wedstrijd Team NL vrouwen vs Oostenrijk — © Media Groep Heerenveen

11 februari 202319:38

Door Edwin Fischer

Team NL vrouwen moet in Oostenrijk meerdere erkennen

Het Nederlands ijshockeyteam verloor zaterdag het tweede oefenduel tegen Oostenrijk. Team Nl vrouwen won vrijdag met 3-1, maar dolf een dag later met 3-5 (1-1, 1-2, 1-2) het onderspit.


Net als in de eerste ontmoeting tussen de twee op het WK Divisie 1A uitkomende landen was ook het tweede treffen in Heerenveen een aantrekkelijke.
Het team van bondscoach Marco Kronenburg, die zijn ploeg herkenbaar hockey laat spelen, kreeg wel een lesje in effectiviteit in een met ruim 1300 toeschouwers goed gevuld Thialf.
Oostenrijk bleef de gehele wedstrijd aan de goede kant van de score. Binnen twee minuten moest goalie Eline Gabriele al een powerplaydoelpunt van Leonie Kutzer toestaan.
In een uitgestelde powerplay wist Savine Wielenga haar ploeg halverwege de eerste periode langszij te schieten. Oranje was vervolgens gelijkwaardig en pakte net als vrijdag in de tweede periode het initiatief.
Toch kwamen de Oostenrijke vrouwen, op een veertiende plaats vier plekken hoger op de IIHF-ranking dan Nederland, weer op voorsprong.
In een break maakte Anna Meixner 1-2. Weer toonde Nederland veerkracht. Julie Zwarthoed rondde een fraaie aanval prima af; 2-2. Lang bleef de gelijke stand niet in tact. Anika Fazokas verraste Eline Gabriele.
De eerste doelvrouwe van Oranje werd daarna, zoals vooraf afgesproken, vervangen door de Friese back-up goalie Arwen ten Cate.
De Leeuwardense moest twee treffers toestaan. Waar Nederland eigenlijk het betere van het spel had, was Oostenrijk effectief. Leonie Kutzer was shorthanded voor de tweede maal succesvol. Bieke van nes maakte ook in ondertal 3-4, waarna wederom Anika Fazokas de eindstand op 3-5 bepaalde.
Voor Team Nl vrouwen kwam met de teleurstellende nederlaag een einde aan een toch wel succesvolle trainingsweek. Over exact twee maand begint het WK in China. De ploeg van Marco Kronenburg, die morgen op deze site uitgebreid terugkijkt op dit trainingskamp en de twee tests tegen Oostenrijk, wil in Shenzheng eigenhandig handhaving op het een na hoogste mondiale niveau afdwingen.