Anderhalf jaar na het organiseren van de Olympische Winterspelen in Beijing, keert internationaal ijshockey terug naar China wanneer het land het 2023 IIHF IJshockey Wereldkampioenschap voor vrouwen, Divisie I Groep A organiseert in Shenzhen.
Anderhalf jaar na het organiseren van de Olympische Winterspelen in Beijing, keert internationaal ijshockey terug naar China wanneer het land het 2023 IIHF IJshockey Wereldkampioenschap voor vrouwen, Divisie I Groep A organiseert in Shenzhen. — © MICHAL CHWIEDUK IIHF

22 maart 202315:47

Door Danny Micola von F√ľrstenrecht

Team NL Vrouwen naar Shenzhen van 20 tot 26 augustus 2023.

De Internationale IJshockey Federatie (IIHF) heeft de data en het schema van het 2023 IIHF IJshockey Wereldkampioenschap voor vrouwen, Divisie I Groep A aangekondigd. (tekst via translate, IIHF)

Het toernooi was oorspronkelijk gepland in de lente, maar werd op 4 maart uitgesteld vanwege zorgen over complicaties gerelateerd aan COVID-19. De Chinese IJshockey Federatie als gastorganisator en de teams werkten samen om nieuwe data te vinden om alle belanghebbenden tegemoet te komen. Het toernooi zal plaatsvinden in Shenzhen van 20 tot 26 augustus 2023.

Denemarken, Noorwegen, Slowakije, Oostenrijk, China en Nederland zullen deelnemen aan het toernooi, met als doel goud te winnen en een kans te krijgen om te promoveren naar het hoogste niveau.

Het uitstel van het toernooi geeft alle belanghebbenden meer tijd om zich voor te bereiden en dus de veiligheid en gezondheid van alle deelnemers te waarborgen.

Het toernooi begint met Nederland tegen Denemarken om 13:00 uur, gevolgd door Oostenrijk tegen Noorwegen om 16:30 uur lokale tijd. Het openingswedstrijd van gastland China is om 20:00 uur tegen Slowakije.

Voor het onlangs gepromoveerde China en Denemarken, die gedegradeerd waren uit de hoogste divisie, wordt het een re√ľnie na hun ontmoeting op de Olympische Winterspelen van 2022. Noorwegen, Slowakije, Oostenrijk en Nederland speelden vorig jaar al in Divisie IA.

De teams spelen een enkelvoudig rondtoernooi op vijf wedstrijddagen, waarbij de laatste wedstrijden op 26 augustus worden gespeeld.

De wedstrijden worden gespeeld in het Shenzhen Universiade Centre met 18.000 zitplaatsen dat het Universiade van 2011 organiseerde, een NHL-wedstrijd (foto's hieronder) en wedstrijden van de KRS Vanke Rays in de Canadian Women's Hockey League en de Women's Hockey League van Rusland.