Team NL vrouwen op training in Thialf
— © 'n Goudenplak Heerenveen

8 februari 202318:05

Door Edwin Fischer

TeamNL ijshockeyvrouwen gestart met trainingskamp in Heerenveen

TeamNL ijshockeyvrouwen is woensdag in Heerenveen officieel gestart met de voorbereiding op het WK in China. Oranje komt vanaf 11 april uit in Divisie 1A.

Bondscoach Marco Kronenburg heeft in totaal negentien speelster bijeen om in Thialf twee dagen te trainen en twee oefenwedstrijden te spelen. Oostenrijk, ook een van de tegenstanders in Shenzhen, is vrijdagavond (20.00 uur) en zaterdagmiddag (17.00 uur) de opponent. Van beide duels is er een livestream vanuit de Friese ijssporttempel.


,,Het wordt vooral een trainingskamp waarin het als team naar elkaar toegroeien belangrijk is. Zowel op als buiten het ijs’’, vertelt de vrouwenbondscoach vanuit hotel Tjaarda in Heerenveen.

Hij roemt de faciliteiten die hij met zijn team ter beschikking heeft. ,,We zijn het trainingskamp woensdagochtend begonnen met allerlei testen de speciale ruimte daarvoor in Thialf. Dat is top om te kunnen doen’’, zegt Kronenburg, fysiotherapeut van professie.


De bondscoach, die deze dagen de in Amerika verblijvende Kimberley Collard en Danique Koghee niet tot zijn beschikking heeft, gaat met de in Heerenveen aanwezig selectie ook het WK spelen. Oranje vertrekt vijf dagen voor aanvang van het WK al naar China. ,,Om de jetlag te bestrijden en tevens om nog een klein traingingskamp te beleggen en een oefenwedstrijd te spelen.’’


Naast Oostenrijk en gastland China treft TeamNl ook nog Denemarken, Noorwegen en Slowakije. ,,Dit trainingskamp moet de basis leggen voor een zelf afgedwongen handhaving in Divisie 1A’’, zegt kronenburg.Hij had afgelopen jaar, als debuterend vrouwenbondscoach op het WK in Frankrijk, het geluk dat Rusland en Belarus werden uitgesloten van IIHF-WK deelnames. Nederland werd weliswaar laatste in Angers, maar degradeerde daardoor niet.