De TeamNL ijshockeyvrouwen in een huddle voor de onlangs gehouden oefeninterland Itali√ę.
De TeamNL ijshockeyvrouwen in een huddle voor de onlangs gehouden oefeninterland Itali√ę. — © Romy Morgan Mullens

6 oktober 202113:33

Door Edwin Fischer

TeamNL ijshockeyvrouwen klaar voor pre-OKT in Polen

Nog een nachtje slapen en dan is het zover. De ijshockeyvrouwen van TeamNL spelen donderdagavond in het Poolse Bytom tegen Mexico hun eerste wedstrijd in het pre-olympisch kwalificatietoernooi. Polen en Turkije openen eerder op de dag dat toernooi, waarvan de winnaar over ruim een maand mag gaan spelen om een ticket voor de Winterspelen van Beijing 2022. 'We zijn klaar voor dit OKT.'

Bondscoach Joep Franke klinkt opgewekt vanuit Bytom. Hij heeft de grote tegenslag van het uitvallen van captain Savine Wielenga, die twee weken geleden een zware enkelblessure en gebroken kuitbeen opliep, een plekje gegeven. 'Je moet verder en we hebben kwaliteit genoeg om zonder Savine dit pre-OKT te winnen', denkt Franke.

Kim Collard

De hoofdtrainer van TeamNL heeft Kim Collard op de plek van Wielenga geposteerd. Zij zal tegen Mexico een aanvalslijn gaan vormen met Julie Zwarthoed en Zoe Barbier. Mieke van Nes, Isabelle Schollaardt en Nicky Collard vormen de eerste lijn en een derde lijn bestaat uit Esther de Jong, Maree Dijkema en Larissa Haverkorn.

Nadia Zijlstra start tegen Mexico op de goal. 'De tweede wedstrijd keept Eline Gabriele', verklapt Franke. 'Daarna maken we een keus wie zondag in het duel met Polen gaat spelen', aldus Franke.

FB IMG 1633466437562

De bondscoach, die al sinds zaterdag in Bytom vertoeft met zijn ploeg, verwacht dat de laatste wedstrijd beslissend is. 'Mexico en Turkije moeten we gewoon winnen. Of dat nou met 1-0 is of met een monsteruitslag maakt me niks uit. Het gaat om Polen, dat wordt de finale.'

Livestream OKT Polen

De wedstrijden van TeamNL ijshockeyvrouwen kunnen via een stream op IJshockey Nederland live bekeken worden.