Team Nl ijshockeyvrouwen houdt zich niet in
Team Nl ijshockeyvrouwen houdt zich niet in — © Michal Chwieduk

8 oktober 202118:51

Door Edwin Fischer

TeamNL ijshockeyvrouwen schieten Turkije af met recordscore

Na de ruime 7-1 zege op Mexico maakte TeamNL ijshockeyvrouwen vrijdagmiddag gehakt van Turkije. In Bytom werd het tweede duel in het pre-OKT met 23-0 (8-0, 6-0, 9-0) gewonnen. Zondag wacht de finale tegen gastland Polen.

Als cijfers leidend zijn, dan stapt het Nederlands vrouwenijshockeyteam zondag als grote winnaar van het pre-OKT in Polen van het ijs. Polen won donderdag met slechts 12-0 van Turkije. Nederland scoorde dus elf treffers meer.

Dat Oranje favoriet is, is niks nieuws voor bondscoach Joep Franke. Hij legde zichzelf en het team die druk al lange tijd op. En vindt dat, zeker na de twee eerste ontmoetingen in Bytom, nog steeds. ‘We zijn dat zeer zeker. We hebben gewoon meer kwaliteit dan de Polen. Het is zaak voor ons om ons spel te spelen, dan gaan we dit toernooi gewoon winnen’, is Joep Franke stellig.

Julie Zwarthoed geeft een beslissende pass
Julie Zwarthoed geeft een beslissende pass — © Michal Chwieduk

Hij roemde ook de speldiscipline van zijn team tegen Turkije. Franke: ‘We zijn niet meegegaan in het spel van de tegenstander, zijn ons eigen spel de hele wedstrijd blijven spelen. Dan krijg je een dergelijke monsterscore.’ Hij roemde ook de speldiscipline van zijn team tegen Turkije.

Horrormiddag

Oranje bezorgde de Turkse goalie Azra Sert een horrormiddag. Via de periodestanden 8-0, 6-0 en 9-0 mocht ze liefst 23 maal de puck uit de goal halen. Bieke van Nes was voor haar de grootste kwelgeest. De aanvalster scoorde zeven keer en had ook nog twee assists. Zoe Barbier (drie goals en vijf assists) en Julie Zwarthoed (drie goals en vier assists), die speler van de wedstrijd werd, hadden ook een groot aandeel in de monsterzege.

Met de 23-0 overwinning schreef Oranje geschiedenis, tot grote tevredenheid van de bondscoach. Hij had in de aanloop naar dit pre-OKT al aangegeven graag de grootste nederlaag die het vrouwenijshockeyteam zelf ooit geleden had, te overtreffen. ‘We hebben ooit met 22-1 van Finland en Amerika verloren. Zelf een grotere zege tegen Turkije halen, is een mooi streven’, zei Franke vooraf. Na de 23-0 was hij helder. ‘Het is geen ijshockey, maar met 23-0 winnen is wel leuk. Dit was wel een persoonlijk doel.’

Zaterdag wacht TeamNL nog een training en een briefing. ‘Dan moeten we klaar zijn voor de ontmoeting met Polen. En dat zijn we ook. Iedereen is er van overtuigd dat we Polen gaan verslaan. We zijn er klaar voor’, aldus Joep Franke.

Livestream

Nederland-Polen is wederom live (aanvang 12.15 uur) op deze site via een stream te volgen.