Tean NL vrouwen overwinning
— © Martin de Jong

10 februari 202323:35

Door Edwin Fischer

TeamNL-vrouwen Verslaan Oostenrijk In eerste oefenduel

HEERENVEEN TeamNL ijshockeyvrouwen won vrijdagavond de eerste van de twee oefenduels tegen Oostenrijk. In Heerenveen werd het, mede door twee goals van Savine Wielenga, 3-1 (0-0, 2-1, 1-0).

Beide landen beleggen deze week een trainingskamp in de Friese topsportplaats. Zowel Oranje als Oostenrijk bereidt zich voor op het WK Divisie 1A, dat vanaf 11 april in China (Shenzeng) gehouden wordt.


,,Het is fijn om tegen een land te oefenen dat we straks op het WK ook treffen’’, bekende bondscoach Marco Kronenburg. ,,Zo kunnen we wennen aan het niveau en weten we gelijk ook hoe sterk een van onze concurrenten is.’’


Hij zag Oranje een prima eerste oefenwedstrijd op het ijs van Thialf spelen, waarin overigens zes powerplays door Nederland onschadelijk werden gemaakt. In de eerste periode was Oostenrijk de iets betere ploeg, maar mede door de sterk keepende Eline Gabriele werd er met 0-0 gerust.


Nederland nam het initiatief in de tweede periode over van Oostenrijk, waar vorig jaar op het WK in Angers nog na het nemen van penaltyshots werd verloren.


Captain Savine Wielenga tekende in dat tweede part voor de eerste twee treffers van de Oranje-vrouwen. Ze zette haar ploeg halverwege die tweede periode op voorsprong.


Lang kon Nederland - en de ongeveer 500 toeschouwers - niet van die voordelige marge genieten. Oostenrijk kwam binnen twee minuten weer langszij. Toch stapten de meiden van bondscoach Marco Kronenburg na het tweede part opgewekt van het ijs. Het was weer Wielenga die na een prachtige voorbereidende actie van Julie Zwarthoed de 2-1 maakte.


In de laatste periode hielden de oranje-hemden, met nog steeds een uitblinkende goalie Eline Gabriele, goed stand. Uiteindelijk was het Bieke van Nes die op aangeven van Savine Wielenga en naar zichtbare tevredenheid van bondscoach Marco Kronenburg de eindstand op 3-1 bepaalde.Zaterdagmiddag gaan de twee teams op herhaling in een dan naar verwachting veel beter gevuld Thialf. Ook dan is er weer een livestream

Beste speler van de wedstrijd
— © Martin de Jong