Div teams 1415

14 oktober 201415:26

Door Joep Meijsen

The Tuesday Round-up Week 1

De eerste editie van de Tuesday Round-up verscheen op 7 oktober 2008, wat betekent dat de rubriek zijn zevende jaargang ingaat. Met in deze bumpereditie onder meer aandacht voor Nederlanders in het buitenland, reacties na het eerste speelweekeinde in de Eredivisie, de supergezellige Eerste Divisie en eerste Strafbankkoning van het nieuwe seizoen.

International Mike Dalhuisen is terug in de ECHL. De verdediger van Oranje nam deel aan het trainingskamp van de Texas Stars, maar is intussen toegewezen aan de Idaho Steelheads uit de ECHL. Die liga gaat overigens nog dit seizoen fuseren met de CHL, waardoor Ă©Ă©n grote liga op dat niveau in de minor leagues ontstaat. De ECHL zit onder de AHL. De eerste wedstrijd voor Idaho staat voor vrijdag op het programma tegen de Utah Grizzlies, die een dag later in de CenturyLink Arena in Boise, de thuishaven van de Steelheads op bezoek komen.

Het gaat goed met international Kevin Bruijsten bij Gothiques d’Amiens. De vorig jaar voor Heerenveen spelende aanvaller heeft inmiddels vijf wedstrijden gespeeld en is met drie goals en drie assists co-topscorer bij de Franse ploeg. Amiens staat op dit moment op de vijfde plaats van de ranglijst met zeven punten. Koploper Strasbourg heeft negen punten. In de Franse Ligne Magnus spelen veertien teams.

Mitch Bruijsten moet op zoek naar een nieuwe club. De forward die ook vorig jaar in Noord-Amerika actief was, was op proef bij Bakersfield Condors uit de ECHL, maar de try-out werd niet omgezet in een definitief contract. Bruijsten speelde vorig jaar voor Mississippi Surge, Stockton Thunder en Fort Wayne Komets.

Voormalig jeugdinternational Lester Brown heeft een proefcontract getekend bij Berkshire Battalion, dat uitkomt in de Federal Hockey League, een liga met zes teams in vooral het Noordoosten van de VS. Battalion speelt komende vrijdag de eerste wedstrijd van het seizoen tegen SWPA Magic (Southwest Pennsylvania).

Captain Glenn Bakx van Eaters ziet na het eerste speelweekeinde, waaronder de nederlaag in eigen huis tegen Tilburg, positieve punten. ‘Dat onze tegenstanders de powerplay nodig hebben om van ons te winnen, zegt misschien wel genoeg.We hebben echt goede dingen laten zien. Ik vond de scheidsrechter niet bepaald in goeden doen, maar ik hou er niet van om naar hem te wijzen. We hebben nog genoeg te doen.’

Goalie Ian Meierdres denkt dat de teams dit jaar beter aan elkaar gewaagd zijn in de Eredivisie. ‘Ik denk dat ieder team qua imports heeft ingeleverd. Daardoor ligt het niveau van de selecties in mijn ogen toch dichter bij elkaar’, zegt hij in Brabants Dagblad na de wedstrijd tegen Eindhoven. Daarbij moet ook Tilburg nog groeien. ‘We waren wat slordig. We vielen veel aan en ook de defensie ging offensief net een stapje verder. In combinatie met wat individuele foutjes kwamen er daarom meerdere kansen voor Eindhoven.’

Coach Chris Eimers van Heerenveen was tevreden over de overwinning op Geleen zaterdagavond, na de nederlaag in Herentals van een dag eerder. ‘De ploeg moest na de wanprestatie van vrijdag reageren. Dat de jongens het dan met een goede wedstrijd zo oppakken, is een compliment waard’, vertelt hij in Leeuwarder Courant. Hij roemt daarbij de nieuwe jongens. ‘Ze deden het prima en dat deden ze ook al zonder die goals. Daarnaast speelden ook de jonkies als Niels van der Vossen, Mark Hoekstra, Kevin Nijland en Valentijn Bouten fantastisch.’

GIJS Bears is niet meer. De club gaat terug naar de oude naam GIJS Groningen. ‘Het sentiment van de mooie jaren tachtig heeft ermee te maken. En ik vind dat best’, zegt coach Henk Keijzer van de club in het Nieuwsblad van het Noorden. Hij kan weer beschikken over de Tsjech David Bartos, die tien jaar geleden al bij de Groningse ijshockeyclub speelde, de afgelopen jaren in Finland actief was en inmiddels met zijn Nederlandse vrouw in Bovensmilde woont.

Joy Turpijn is een andere speler die terug is in de Eerste Divisie, bij Zoetermeer. De 26-jarige verdediger zou eigenlijk bij Dordrecht gaan spelen dit jaar, maar hij doet nu noodgedwongen een stapje terug. ‘Met vijf teams buiten de regio en de combinatie met mijn maatschappelijke carriùre was de keuze voor mij snel gemaakt’, vertelt hij op de eigen website van Panters. ‘Ik zie het als een einde van mijn eredivisie carriùre en helaas ook een afscheid van het Nederlands team. Toch ben ik blij dat ik hier een bijdrage kan leveren aan het team. Ik ken de meeste jongens al heel lang en het is echt supergezellig. Zoals het ook hoort te zijn op eerste divisie niveau.’

De 8-jarige Bryn Eimers won vorig jaar een prijsvraag van IJshockey.com en nam deel aan een kamp van Czech International Hockey Camp. Gedurende een week nam Bryn deel aan twee ijstrainingen alsmede twee droogtrainingen per dag, alle onder supervisie van professionele Tsjechische coaches. Het ijshockeykamp van CIHC is Ă©Ă©n van de meest internationale ijshockeykampen ter wereld, waarbij meer dan 35 verschillende nationaliteiten elkaar elke zomer ontmoeten. Bryan kwam te weten wat de Tsjechen onder ijshockey verstaan en maakte vrienden met spelers van over de gehele wereld.

Bryn zelf ziet grote verschillen tussen het kamp en de situatie in Nederland. 'Een groot verschil zijn het aantal coaches op het ijs. Thuis ben ik gewend dat er slechts twee coaches op het ijs staan, terwijl er hier veel meer op het ijs staan. En er worden ook veel meer oefeningen gelijktijdig uitgevoerd (‘stations’). Ik ben ook heel blij dat ik nu hoog kan schieten, dat kon ik voor het kamp nog niet.' Maar hij beveelt het kamp van harte aan. 'Ja! Ik heb spelers ontmoet uit Duitsland, Denemarken en New York. Ik ga proberen via Facebook in contact met ze te blijven en misschien zie ik ze in de toekomst nog een keer.'

Vorig jaar liep de derby tussen Blue Mountain Cougars en Hoorn Rhinos op lager niveau uit de hand. Hoewel beide teams ook nu op hetzelfde niveau spelen, staat er geen derby op het programma dit jaar vanwege de knokpartij van vorig jaar. ‘Daarom hebben wij bij de bond aangeven dat het beter zou zijn om nu niet bij elkaar in de poule te zitten', zegt BMC-speler Jeroen Klappe in Noord-Hollands Dagblad.

Het is nog vroeg in het seizoen, maar nooit vroeg genoeg om te beginnen met de cijfers voor de titel van Strafbankkoning. Jeffrey Mens staat op het moment op twaalf strafminuten. Hij wordt gevolgd door een trio spelers met tien strafminuten, waaronder zijn teamgenoot Ilan Cumberbirch. Ook Peter van Biezen en Diederick Hagemeijer zitten op tien strafminuten, maar zij speelden inclusief de Ron Bertelingschaal al vier wedstrijden, tegen twee voor Mens en Cumberbirch.

Div bryn eimers hockeycamp 2014